BİLANÇO ESASINDA DEFTER TUTAN FERDİ BİR İŞLETME SAHİBİ 19.02.2023 TARİHİNDE VEFAT ETMİŞTİR. MİRASÇISI OLAN EŞİ VE 2 ÇOCUĞU VARDIR. ÇOCUKLARI 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KONUNU KAPSAMINDA ÖĞRETMEN OLUP, TİCARİ FAALİYETTE BULUNMALARI YASAKTIR.

İŞE ARALIKSIZ DEVAM EDECEK OLAN EŞİNİN ADINA MÜKELLEFİYET TESİS EDEREK TİCARİ İŞLETMEYE KONU, MAKİNE, DEMİRBAŞ VE TİCARİ ARAÇLARINDAN ÇOCUKLARI FERAGAT EDEREK BİR TUTANAK VE 2 ŞAHİTLE İMZALI EVRAK VERGİ DAİRESİNE VERİLMİŞTİR VE HAKLARINDAN FERAGAT EDEN ÇOCUKLARA FERAGAT EDİLEN TİCARİ ARAÇ,MAKİNE VE DEMİRBAŞLARDAN HAKLARI ORANINDA DEĞER ARTIŞ KAZANCI HESAPLANMASI GEREKTİĞİ SÖYLENMİŞTİR.

BU İTİBARLA, GVK 81/1 MADDE "Aşağıdaki yazılı hallerde değer artışı kazancı hesaplanmaz ve vergilendirilmez:

1 - Ferdi bir işletmenin sahibinin ölümü halinde, kanuni mirasçılar tarafından işletmenin faaliyetine devam olunması ve mirasçılar tarafından işletmeye dahil iktisadi kıymetlerin kayıtlı değerleriyle (bilanço esasına göre defter tutuluyorsa bilançonun aktif ve pasifiyle bütün halinde) aynen devir alınması. " hükmü gereğince değer artış kazancı kapsamında değildir.

"Mirasçılar tarafından" devam etmesi ibaresi mirasçıların tamamının mı yoksa bir yada birkaçının mı devam etmesi şeklinde bir açıklık yoktur. Ki aynı zamanda mirasçıların zaruri devam etmesi söz konusu olmayıp, zorunlu olarak devam edemeyecekleridir.

Öte yandan, Değer artış kazancı kapsamında vergiye tabi tutulacak işlemler, GVK mük. md. 80 de belirtilmiş olup, mirasın rızai taksim sözleşmesine göre, işletmeye kayıtlı bazı demirbaş, makine ve araçlardan bazı
mirasçıların mirasçılık hakkından vazgeçmesi değer artış kazancı konusuna giren bir işlem olarak değerlendirilmeyeceğini düşünüyorum.

Bu itibarla böyle bir durum başına gelmiş meslektaşlarımız varmıdır? Özelge talep eden oldu mu? Özelge araştırmalarım da böyle bir durumla ilgili herhangi bir özelgeye rastlamadım. Varsa fikirlerinizi paylaşabilirmisiniz?