Toplam 7 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 7 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Mesleğe Kota

Üye

Mesleğe Kota

Merhabalar,

Mesleğe kota uygulaması gelecek mi? Ödemelerimizi Maliye aracılığı ile ne zaman tahsil edeceğiz? Yoksa bunlar sadece söylentiden ibaret bir hayal mi? Bilgisi olan meslektaşların paylaşımda bulunmasını rica ediyorum.

Müdavim Üye
    Meslektaş sayısına kota gelmesini ben çok savundum gelişmiş ülkelerde de bu tür uygulamalar mevcut. İhtiyaca göre gerektiği kadar meslek mensubu yetkisi veriliyor ve ona göre planlanıyor. Ancak bu meslekte bunu planlamak ve uygulamak da mümkün değil. Çünkü bu mesleğin bir eğitimi bir okulu bir statüsü yok toplumda bilinirliği yok. Mesleğe her türlü kişi ilkokul mezunu ortaokul mezunu lise mezunu iki yıllık yüksek okul mezunu dört yıllık üniversite mezunu açık öğretimli örgünlü girebiliyor. Şu anda mesleği yürütenler arasında kimler yok ki say sayabildiğin kadar; iktisat işletme maliye hukuk kamu yönetimi, gazetecilik ziraat okulu veterinerlik mezunu eski emlakçi trafik muamelecisi, eski memur emekli öğretmen, eski lokantacı, eski pazarlamacı.... v.s. dahil bin çeşit grup var. Neymiş efendim bunlar 1989 da fiilen mesleği icra ediyorlarmış da ondan. Bir mesleğe bu kadar kolaylıkla eğitim ve emek vermeden önüne gelen girmişse o mesleğin toplumda itibarı ve saygınlığı ciddiyeti olmaz.

Böyle mantık olabilir mi peki doktorluğa hakimliğe eczacılığa, mühendisliğe böyle önüne gelen girebiliyor mu hayır oralarda böyle kargaşa var mı hayır.

İşte bu yüzden bu mesleğin bir saygınlığı yok çünkü biri ne iş yapıyorsun dediğinde " Mali müşavirim " dediğinizde ha muhasebecisin demek şeklinde cevap veriyor. Çünkü okulu yok mesleğe okuldan itibaren toplumda bilinirlik kazandırılmamış. Birde yukarıda yazdığım nedenlerden dolayı bu mesleğe 130 puan alanda giriyor 400 puan alanda giriyor. Bu şekilde kolay olarak girenler giyimleri konuşmaları davranışları eğitim ve bilgi seviyeleri yönünden her türlü kargaşaya ve anti sempatiye yol açıyor.

Ayrıca bir meslekten hizmet alanlar onu talep etmeli. Müşteri yana yakıla Mali müşavir aramalı değil mi bugün öyle oluyor mu hayır. Hasta olunca ne yapıyorsun o branşta iyi doktor ( hepsi 6 yıllık örgün eğitim almasına rağmen ) arıyorsun. Bu meslektekiler ne yapıyor müşteriyi ya kendi arıyor ya da başkasından çalıyor. Siz hiç avukatın doktorun müşteri çaldığını duydunuz mu? Bu mesleğe her yıl 500-600 bin AÖF mezunu girme adayı olabiliyor. Başka mesleklerin AÖF si var mı hayır. Şimdi AÖF liler bana saldırabilir lütfen onlar alınmasın hedefim onlar değil onların kabahati yok bu hakkı vermişler bir kere. Ama sayı bu kadar olursa saygınlık yeterlilik maddi bağımsızlık olmaz.

Diğer taraftan kusura bakmayın ama ücretleri Bakanlık tahsil etsin bize ödesin de bir aciziyetin ifadesidir. O zaman meslek tamamen bitmiş demektir. Kendi ücretini kendin alamayacak kadar mesleki ağırlığın müşteri karşısında ciddiyetin yoksa vay halimize.

O nedenle bu mesleğin ben en azından 50-50 sene geleceğini görmüyorum. Belki moral bozucu olacak ama herkes girdiğine pişman özel hayatın yok ailenle ilgilenemiyorsun tatilin yok mesai belirsiz maddi gelirin çekirdek parası. Yolun başındaki gençler bence hemen bu meslekten kaçsın yoksa aradan birkaç yıl geçince yaş biraz ilerlerse kaçak imkansız hale gelebiliyor. Dün bir arkadaş limon satmak daha iyi diyordu ki çok haklıydı.

Üye
    Tahsilat konusunda sıkıntımız yok çok şükür fakat malumunuz, haksız rekabet mağdurlarından birisi olduğumdan hak ettiğimiz ücret devlet eliyle alınsa ve müşterinin ücret yüzünden başka meslektaşa kaçma ihtimali ortadan kalksa iyi olmaz mı? Avukatların barosu var mensuba işte veriyor ödemede yapıyor, peki bizim neyimiz var, var da bizler için ne yapıyor... Tek yaptıkları şey sms atmak, aidat toplamak.

Üye
    Bi Yeşil Pasaportumuz bile yok.

Müdavim Üye
    Alıntı Town_Star Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Tahsilat konusunda sıkıntımız yok çok şükür fakat malumunuz, haksız rekabet mağdurlarından birisi olduğumdan hak ettiğimiz ücret devlet eliyle alınsa ve müşterinin ücret yüzünden başka meslektaşa kaçma ihtimali ortadan kalksa iyi olmaz mı? Avukatların barosu var mensuba işte veriyor ödemede yapıyor, peki bizim neyimiz var, var da bizler için ne yapıyor... Tek yaptıkları şey sms atmak, aidat toplamak.
    Bunların sebeplerini yazdım hala anlamak istemiyorsunuz. Şu anda bu mesleğe ihtiyaç 40-50 bin ama 120 000 kişiye ruhsat veriliyor ( stajdakiler dahil ). Son 20 yılda ruhsat verilen sayı üç kat yani % 200 armış ama mükellef sayısı % 10 artmış yeterli bu istatistik.

Onların barosu var demişsiniz. Barodakilerin tamamı hukuk fakültesi mezunu bizim odaların yönetimindekilerin % 85 i AÖF mezunu. Siz bu durumda mesleğin geleceği için yönetimdekilerin kılını kıpırdatacağına inanıyormusunuz ben inanmıyorum çünkü aksi durum kendilerini inkar etmek olur.

Müdavim Üye
    Alıntı Town_Star Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bi Yeşil Pasaportumuz bile yok.
    O oooooo çok şey istiyorsunuz hele mesleğin temel sorunları hallolsun yeşil pasaporta sonra sıra gelsin. Peki yeşil pasaportu alınca hangi ücretlerle ülke ülke dolaşmayı düşünüyorsunuz.

Üye
    limon satacaz ya

Şaka bi yana da, değerli görüşleriniz için çok teşekkür ediyorum, sizin de bahsettiğiniz gibi amaç mesleğe mensup kazandırmak değil, amaç tamamıyla ticari, başka da söyleyecek bir şey yok.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bu Konu için Etiketler