Toplam 7 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 7 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Müstahsil işlemleri

Müstahsil işlemleri

Arkadaşlar merhaba. Müstahsil alimi yapacağiz. Baştan sonra işlemler sirasini yazabilecek biri varmi?. Bağkur kesintisi kimler için geçerli? Muhtasara girdiğimiz listeyi elden vergi dairesine teslim etmemiz gerekirmi?
    YAVUZ REİS

Müdavim Üye
    Meslek elemanı yazdığınıza göre, fazlaca bilginizin olmadığını anlıyorum. Biraz uzun yazmak istiyorum. Müstahsil demek aslında, anlayacağınız dilden, köylü dayımın köyde yaptığı peyniri bakkala satmasıdır. Şimdi devletimiz herşeyi kayıt altına alıp, alıp satandan kdv ve vergi almak istiyor. Bu nedenle müstahsil makbuzu (faturası) diye bir şey çıkarmış. Bakkal peyniri tartıyor. 100 kğ peynir. Kilosu 15 tl'sından toplam 1500 tl.sı. Bakkal alıyor müstahsili önüne doldurmaya başlıyor. Köylü dayımızın adını soyadını adresini tc bilgilerini doldurduktan sonra 1500 tl'sından stopaj oranını düşüyor diyelim ki % 10 'nu 150 tl'sı. imzalar atıldıktan sonra Köylü dayıma 1.350 tl veriyor. Aldığı peyniri belgelendiriyor.
    Muhasebecisine müstahsili verdiğinde, bildiğin gibi üç aylık veya aylık muhtasar hangisini veriyor ise, orada bilgileri tek tek yazıyor.

Bağkur meselesini bilmiyorum.

) müstahsil vikipedini sormadim hocam, uygulamanin detayini sordum. Müstahsil bilmeyen muhasebecimi olur. Yinede sağolasin

Müdavim Üye
    Alıntı serdengecmek Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Arkadaşlar merhaba. Müstahsil alimi yapacağiz. Baştan sonra işlemler sirasini yazabilecek biri varmi?. Bağkur kesintisi kimler için geçerli? Muhtasara girdiğimiz listeyi elden vergi dairesine teslim etmemiz gerekirmi?
    özetle

bağkura borcu olanlar için %2 kesinti yapılması gerekiyor.

bağlı olduğunuz sgk'dan tarımsal kesinti programı şifresi almanız gerekiyor. aldığınız şifre ile sistemden borç var mı sorgulama yapıyorsunuz.
    borcu yoksa müstahsil üzerine borcu yoktur yazıyorsunuz.

borcu olmasına rağmen kesinti yapılmayanlar var-taksitlendirmiş olanlar- yada muaf olanlar var.
    bunlardan muafiyet yazısı istiyorsunuz, bu yazıyı getirenden kesinti yapmıyorsunuz. m.makbuzu üzerine muafiyet belge nosunu yazıyorsunuz.
    yapmış olduğunuz kesintileri sgk'ya yatırıyorsunuz.

muhtasara girdiğiniz listeyi vergi dairesine vermeniz gerekmiyor.ama ticaret borsasına tescil ettiriyorsanız, borsa muhtasar beyanınızı istiyor.

detayı;

https://www.resmigazete.gov.tr/eskil...20130301-6.htm

https://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/conne...4-c11015d92a3a

file:///C:/Users/askin/Downloads/2013-27_Tarimsal_Kesinti_Uygulamasi%20(1).pdf

https://www.sgk.gov.tr/wps/wcm/conne...f-4ab045f4a07e

Kıdemli Üye
    arkadşlar kolay gelsin. müstahsil biri sgk lı olarak çalışmak istiyor sgk dan 3,5 yıl sona emekli olacak.sgk lı işe girerse müstahsildeki bağkuru otomatikmen kapanırmı.yoksa başka işlem yapmaya gerek varmı? neler yapmamız gerekir.
    DAİMA EN İYİSİNE...

Müdavim Üye
    Nereden
    S.M.M.M.
    Alıntı Karce Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Meslek elemanı yazdığınıza göre, fazlaca bilginizin olmadığını anlıyorum. Biraz uzun yazmak istiyorum. Müstahsil demek aslında, anlayacağınız dilden, köylü dayımın köyde yaptığı peyniri bakkala satmasıdır. Şimdi devletimiz herşeyi kayıt altına alıp, alıp satandan kdv ve vergi almak istiyor. Bu nedenle müstahsil makbuzu (faturası) diye bir şey çıkarmış. Bakkal peyniri tartıyor. 100 kğ peynir. Kilosu 15 tl'sından toplam 1500 tl.sı. Bakkal alıyor müstahsili önüne doldurmaya başlıyor. Köylü dayımızın adını soyadını adresini tc bilgilerini doldurduktan sonra 1500 tl'sından stopaj oranını düşüyor diyelim ki % 10 'nu 150 tl'sı. imzalar atıldıktan sonra Köylü dayıma 1.350 tl veriyor. Aldığı peyniri belgelendiriyor.
    Muhasebecisine müstahsili verdiğinde, bildiğin gibi üç aylık veya aylık muhtasar hangisini veriyor ise, orada bilgileri tek tek yazıyor.

Bağkur meselesini bilmiyorum.
    Bu bilgi oldukça yanıltıcı bir bilgi. Öncelikle bu bakkal gıda kanunu geri bu köylüden bu peyniri gıda üretim onayı olmadığı için satın alıp dolabında muhafaza edip satamaz. Biz vergi kanunları açısından değerlendirir isek bu mal alımı gvk 94 madde gereği müstahsil makbuzu değil, gider pusulası ile satın alınır. Çünkü alınan mal zirai ürün değildir. Bir mamuldür. Stopaj oranı yüzde 5 oranında stopaj kesintisi yapılır. Bu arkadaşımız 94 madde gereği müstahsil alımları yapabilir. Ticaret borsası stopaj oranını yüzde elli azaltır. Ayrıca 2014 yılında çıkarılan kanun gereği kurumdan şifre alınıp sorgulama yapılıp borcu olanlardan yüzde iki oranında Bağkur tevkifatı yapılıp müteakip ayda interaktif işlemler olarak ziraat bankası üzerinden tediyesi yapılır....

Bağkura borcu varsa TARIMSAL KESİNTİ PROGRAMINDAN Dosya açıp TC girilip kesinti miktarı yazılacak.Kesinti yapılmaz ise cezası size.

Muhtasarda tc kimlik no ve adres doldurulmak şartıyla vereceksiniz.

Daha sonra ticaret borsası sizden stopaj tahakkuku ve dekontunu isteyecek.

Vergi dairesine herhangi bir belge vermeyeceksiniz.

Konu Bilgileri

Bu Konuya Gözatan Kullanıcılar

Şu anda 1 kullanıcı bu konuyu görüntülüyor. (0 kayıtlı ve 1 misafir)

Bu Konu için Etiketler