e mail kutuma tuik ten alıcısı " Undisclosed recipients" (açıklanmayan alıcı) olan üst üste iki mail aldım(aşağıda). Muhasebe büroları tuik in bu bildirim kapsamında mı? kendi bürosu için bildirim yapmış meslektaş var mı aranızda? Ben bu mesajın müşterilerimiz için olduğunu düşünüyorum. Halen bir kaç müşteri için aylık bildirimde bulunuyorum; bunlar için TUİK sitesinde YILLIK olarak açılmış bir form yok. Fikri olan?

Sayın Yetkili ;

Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı (TÜİK) 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca çeşitli konularda sayım ve anket düzenlemekte ve sonuçlarını kullanıcılara sunmaktadır. Bu çalışmalardan birisi olan “Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri (YSHİ) Araştırması, 2015” ile elde edilecek olan istatistikler; kalkınma planları ve yıllık programların hazırlanması, ülkemizin ekonomik, sosyal, çevre vb. alanlarında meydana gelen değişimlerin izlenmesi, uluslararası bilgi sistemine ve uluslararası karşılaştırmalara olanak sağlanması amacıyla kullanılacaktır.

Yılda bir kez uygulanmakta olan bu araştırmada İŞYERİNİZ DE çalışma kapsamında bulunmaktadır. YSHİ Araştırmasında işyerinizin 2015 yılına ilişkin istihdam, gelir, gider bilgileri ile yatırım bilgilerine ilişkin sorular bulunmaktadır.

Araştırmaya ilişkin soru formu, Elektronik Veri Transferi (e-VT) sistemine uyumlu muhasebe programları ile muhasebe kayıtlarından otomatik olarak doldurulabilmektedir. e-VT sistemi, daha hızlı ve kolay veri derlenmesini sağlayan yenilikçi alternatif bir veri toplama yöntemidir ve muhasebe yazılımları üzerinden form doldurma imkânı sağlamaktadır. Ayrıca bu sistem ile cevaplayıcılar üzerindeki yük, veri giriş süresi ve hatalar en aza inmekte, zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Soru formunu e-VT ile kolaylıkla cevaplamanız için muhasebe birim yetkilinizi veya yetkili muhasebecinizi bilgilendirmeniz büyük önem taşımaktadır. e-VT sistemi ile uyumlu olan muhasebe yazılımlarının listesi https://www.tuik.gov.tr/evt/uyumluProgramlar.html adresinde yer almaktadır.

Soru formunu yetkili muhasebeciniz/mali müşaviriniz kanalıyla ya da firmanız adına yetkilendirdiğiniz kişilerce cevaplayabilirsiniz.TÜİK web adresi (www.tuik.gov.tr) sağ alt köşesinde yer alan “Ankete Giriş” ve “e-VT” butonu kullanılarak gerekli bilgilerin gönderileceği ekrana erişim sağlanabilmektedir. “Ankete Giriş” butonuna basıldığında “Kullanıcı Girişi” ve “Muhasebeci Girişi” olarak iki seçenek yer almaktadır. Yetkili muhasebeciniz şifreye gerek duymadan “Muhasebeci Girişi” ekranındaki yönergeleri takip ederek soru formunu doldurabilir. TÜİK araştırmalarında daha önce size teslim edilmiş olan “kullanıcı adı ve şifre” kullanılarakhttps://harzemli.tuik.gov.tr/ed/EdUygulamaDis adresinden soru formu doldurabilmektedir. Size daha önce verilen kullanıcı adı ve şifreyi unutmuş olmanız durumunda, TÜİK web adresi (www.tuik.gov.tr) sağ alt köşesinde yer alan “Ankete Giriş” butonundan erişilen “Şifremi Unuttum” bağlantısında yer alan yönergeleri takip ederek kullanıcı adı ve şifrenize ulaşabilirsiniz.

İşyerinize bu araştırma ile ilgili olarak çeşitli iletişim kanalları ile (görevli personel, e-posta, telefon vb.) ulaşıldığı veya bu mektubu teslim aldığınız tarihten itibaren soru formunun en kısa sürede eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurulması gerekmektedir.

Sizlerden alınan bilgiler yalnızca istatistiki çalışmalarda kullanılmak amacıyla derlenmektedir. Bu bilgilerin gizliliği, 5429 sayılı Türkiye İstatistik Kanunu ile teminat altına alınmıştır. Kanun uyarınca, bu bilgiler idari, adli ve askeri hiçbir organ, makam, merci veya kişiye verilemez, istatistik amacı dışında kullanılamaz.

Çalışma ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için aşağıda iletişim bilgileri yer alan Bölge Müdürlüğümüz yetkililerine ulaşabilirsiniz. Çalışma kapsamında vereceğiniz bilgiler ve ilginiz için teşekkür eder, saygılar sunarız.

Abdi ÖNCEL
Bölge Müdürü

TÜİK Antalya Bölge Müdürlüğü
Kışla Mahallesi 53. Sokak No:8 Muratpaşa / Antalya
Tel : 242 - 243 45 60 * 115 / 116 / 117 / 135