Sayfa 1 Toplam 5 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 42 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Başka yerde SSK'lı limited şirket ortağı

  1. #1
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    04.Aralık.2009
    Nereden
    Ankara
    Mesajlar
    1,608
    Hep şu şekilde sorulmuş "Limited şirket ortağı SSK'lı olabilir mi", "limited şirket ortağı kendi şirketinde SSK'lı olabilir mi" diye. Ben de tersini soracağım.

    1. Kişi özel üniversitede öğretim üyesi. SSK'lı yani 4/A'lı olarak çalışıyor. Ama yeni kurulan bir limited şirkete ortak oluyor. Herhangi bir imza yetkisi, falan yok. Sadece düşük yüzdeli ortak. Çalıştığı için SSK'lı olarak devam ediyor. Bunun için herhangi bir işlem yapmama, bağkur'a falan geçirmeme gerek yok değil mi?

    2. Diğer büyük yüzdeli ortak için bağkur girişi yapacağım. Eskien kartondan uzunca bir bildirge doldururduk. Bugün bağkur'dan İB formu verdiler, doldur getir dediler. Değişti mi bu giriş işlemleri? Sadece İB formu onaylatıp götürmem yeterli midir?
    SMMM Bora G.

  2. #2
    Admin Hüseyin URAY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    14.Kasım.2006
    Nereden
    Konya
    Mesajlar
    14,520
    Merhabalar, eğer ssk sı kesintiye uğramazsa bağkura geçmek zorunda kalmaz yanlız ssk kesintiye uğradığı taktirde otomatik olarak bağkurlu olur.

    Bağkur giriş formları artık 4/a giriş formlarıyla aynı 4/a-b giriş formu yani.


    Hüseyin URAY
    SMMM / KONYA

    www.mustafagulsen.com

  3. #3
    Moderatör
    Üyelik tarihi
    26.Şubat.2009
    Nereden
    Bursa/Nilüfer
    Mesajlar
    4,640
    Alıntı bayikbocuk Nickli Üyeden Alıntı
    Diğer büyük yüzdeli ortak için bağkur girişi yapacağım. Eskien kartondan uzunca bir bildirge doldururduk. Bugün bağkur'dan İB formu verdiler, doldur getir dediler. Değişti mi bu giriş işlemleri? Sadece İB formu onaylatıp götürmem yeterli midir?</div>
    Aslına bakarsanız sizin bildirim yapmanıza da gerek yok, yani şirket kuruluşunda böyle bir zorunluluğunuz yok. Zira 5510 sayılı kanun gereği şirket kuruluşlarında bu görev, Tic.Odalarına, Vergi Daireleri ve Diğer meslek örgütlerine verilmiştir.

    Tabi bu kurumlar görevlerini zamanında yapmayacağı için, büyük ortağınızın bağkur tescili ancak 4-5 ay sonra yapılacak, bu kişi toplu prim ödemek zorunda kalacaktır.

    Siz iyisi mi yine bağkur bildirimini yapın ki adam da aylık ödeyeceği rakamı görebilsin.

    Saygılarımla,
    [b]Ferhat Sertel
    Smmm[b]

    ***Hayvan olmak istiyorsan olabilirsin elbette....! Bunun için insanlığın acılarına sırt çevirmen ve yalnız kendi postuna özen göstermen yeterlidir.***

  4. #4
    Ziyaretci
    Şirket ortağı olan bağ-kur a terkini verip hissesini eşine devr ederse kensini şirketinde ssk lı gösterirse tekrardan eşine devr ettigi hisselerini geri alırsa şirketinde ssk lı olarak devam edebilir mi?
    ssk primini yüksek gösterip 3,5 yıl sonra emekliligine ne kadar fark eder

  5. #5
    Üye
    Üyelik tarihi
    25.Haziran.2008
    Mesajlar
    95


    Kişi bulunduğu firmada sigortalı işçi olarak çalışıyor iken, sonradan şirket ortağı olursa, sigortası kesintiye uğrayıncaya kadar 4-A yani SSK lı devam edebilir. (SSK'sı kesintiye uğrayıncaya kadar sözü; sigortasında eksik ödemeden ziyade hizmet akdinin sona ermesi olarak değerlendirlmeli)
    Saygılarımla,

  6. #6
    Ziyaretci
    anladığım kadarıyla ssk sı kesintiye uğramadığı sürece bağkur devreye girmez.bununla ilgili bazı tebliğler varmış 01.10.2008 tarihinden öce ssk lı olması gerekiyormuş.kendi şirketinde ssk lı gösterebilirmiyiz şirket ortağını

  7. #7
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    07.Eylül.2010
    Mesajlar
    423
    5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4. maddesine göre, anonim şirketlerin yönetim kurulu üyesi olan ortakları ile, diğer şirket ortakları (4/b) kapsamında sigortalı sayılmışlardır. Limited şirket ortaklarının sigortalılığı şirketin ticaret siciline tescil edildiği, yeni ortakların sigortalılığı ise, hisse devrinin pay defterine işlendiği tarihte başlayacaktır.<?: prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-comfficeffice" />
    Aynı kanunun 53. maddesine göre ise, ilk önce başlayan sigortalılık ilişkisi esas alınacak, bu sigortalılık devam ettiği sürece daha sonra başlayan sigortalılık dikkate alınmayacaktır. Limited şirket ortağı olmadan önce (4/a) kapsamında bir işyerinde çalışmaya başlanılmış ise bu sigortalılık devam ettiği sürece şirket ortağı olunmasına rağmen (4/b)’li olunmayacak, (4/a) sigortalılığının sona ermesi halinde (4/b) sigortalılığı başlamış olacaktır. Hiç ara verilmemiş olunsa dahi şirket ortağı kendi şirketinde (4/a) kapsamında sigortalı olamayacaktır. (4/b) kapsamında (Bağ-Kur) sigortalı olmak zorundadır. Sigortalının, sigortalı sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda, ödenen primler esas alınan sigortalılık hali için ödenmiş kabul edilecektir. (4/b) kapsamında sigortalı olması gereken şirket ortağı kendi şirketinde (4/a) kapsamında sigorta primi ödediği takdirde bu primler geçerli olan (4/b) sigortalılığı için dikkate alınacaktır. Ancak, 1.10.2008 tarihinden önce (4/b) kapsamında sigortalı oldukları halde, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden (4/a) kapsamında prim ödemesi olanların sigortalılıkları kesintiye uğrayıncaya kadar devam ettirilecektir.
    Özet: Bir kişi daha 01.10.2008 tarihinden önce kendi şirketinde ssklı olarak çalışmaya başlamışsa şimdi bu ssklılık durumu devam edebilir. Fakat 01.10.2008 tarihinden sonra kendi işyerinde ssklı olarak bir kişi çalışamaz. Daha önce ssklı olan bir kişi kendisine ait şirket kursa, bu şirket ortaklığından dolayı arada hiç gün vermeden sskda devam edemez. bağkura geçmek zorundadır.

  8. #8
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    22.Eylül.2008
    Nereden
    Rize/Trabzon
    Mesajlar
    121
    sigortalılığı devam ettirsin bağkur kaydı yapılır fakat bağkur ödemez....yeni kanuna göre hem bğkur hem ssk oluyor.oyüzden kişinin sigortalılığı devam etti sürece bağkur yakalamaz devam eder...
    BUKLA-Dil Söyler Saklanır,Baş Belaya Katlanır.

  9. #9
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    07.Eylül.2010
    Mesajlar
    423


    Bir kişi daha 01.10.2008 tarihinden önce kendi şirketinde ssklı olarak çalışmaya başlamışsa hiç gün kaybetmediği sürece ssk lılık durumu devam edebilir. Fakat 01.10.2008 tarihinden sonra kendi işyerinde ssklı olarak bir kişi çalışamaz. Daha önce ssklı olan bir kişi kendisine ait şirket kursa, bu şirket ortaklığından dolayı arada hiç gün vermeden sskda devam edemez. bağkura geçmek zorundadır.01/03/2011 tarihinden itibaren torba yasası ile şirket ortağı hissesini devrtemeden başka bir firmada 4a lı olarak çalışabilir .o zamanda 4a lı olarak işlem görür.

  10. #10
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    13.Ekim.2008
    Mesajlar
    855


    sigortalı çalışmaya devam ederken, limited şirket kurup,şirkete müdür olmasında herhangi bir sakınca olrmu?
    saygılarımşa

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •