Sayfa 1 Toplam 3 Sayfadan 123 SonuncuSonuncu
Toplam 26 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Ücret Bordrosu Hakkında

  1. #1
    Ziyaretci
    Selamlar.



    Ben bir bilgisayar programcısıyım. Hazırlamaya
    başladığım bir personel bordro programı için net ücretten brüt ücrete
    maaş hesaplama formülü lazım oldu. Ancak 1 haftalık arama çalışmalarım
    neticesinde halen net bir bilgiye ulaşabilmiş değilim.



    Sitenizde yayınlanan ve excelde hazırlanmış ücret
    bordrosu programını indirdim. Ve şu ana kadar faydalanabildiğim en
    güzel doküman. Hazırlayan arkadaşımıza teşekkürlerimi sunuyorum.



    Ancak o bilgiler dahi yetersiz kalmakta ve %15'lik
    gelir vergisi dilimini aşan kişiler için hesaplama yapamamaktadır. Yani
    kümüle vergi matrahı gözardı edilmiş.



    Benim mali işler konusunda uzman birisi olmadığımı hatırlatarak sizlere 2 soru sormak istiyorum.



    1. Çevremde görüştüğüm 4 yıllık işletme, iktisat,
    bitirmiş kişiler, İnsan Kaynakları konusunda uzman olanlar ve hatta
    yeminli mali müşavirlerin bile bilemediği bir sistemi kim çıkarmıştır
    ve bu nasıl bir sistemdir ki matematiksel hesaplamasını hiç kimse
    yapamıyor? Bazı sitelerde hesaplamasının yapılabildiğini görüyorum
    ancak o siteler formülleri yayınlamamış. Hatta devletin resmi siteleri
    dahil hiç bir web sitesinde yayınlanmış bir formüle rastlayamadım.



    2. Benim gibi kişilere yardımcı olmak maksadıyla,
    sitenizde yayınlanmış olan Ücret Bordrosuna Kümülatif Vergi Matrahı da
    dahil edilebilir mi?





    Saygılar.







  2. #2
    Yönetici
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2004
    Nereden
    Antalya, Turkey
    Mesajlar
    4,609


    Sayın ?


    "Çevremde görüştüğüm 4 yıllık işletme, iktisat, bitirmiş kişiler, İnsan Kaynakları konusunda uzman olanlar ve hatta yeminli mali müşavirlerin bile bilemediği bir sistemi kim çıkarmıştır ve bu nasıl bir sistemdir ki matematiksel hesaplamasını hiç kimse yapamıyor?"


    Böyle birşey sözkonusu değildir. Formulu elbette vardır. Kullandığımız yazılımlar bunu gayet başarılı şekilde yapmaktadır. Bu nedenle netten bürüte formülünü "bilmek zorunda değiliz". Bunu bilmek veya çözmek siz yazılımcıların işi.


    Formül, imkansız değil ama bu formülü bulmak biraz zordur. Tahminimce bağımsız değişken ile bağımlı değişkenler arasındaki bir olay. Dilerseniz yazılımcılar ile iletişime geçiniz. Bu işin meslektaşlarımız ile bir bağlantısı yoktur.





    ------------------
    Uyarı: Kişi veya kurumları eleştiri taşıyan mesajların altında eğer imza yok ise, gerekli görüldüğü zaman mesajlara forum yetkililerince uyarısız müdehale yapılacaktır.

  3. #3
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    06.Şubat.2005
    Nereden
    Turkey
    Mesajlar
    155


    Sayın Mersian,


    Sayaç vasıtasıyla işi çözebilirsiniz.Vergi matrahını toplarsınız (heray oluşan üst üste toplarsınız)daha sonra vergi dilimlerinden hangisine isabet ediyorsa o kadar keseceksiniz diye bir formul yapacaksınız.(eşitse, büyükse veya küçükse filan gibi)


    Ben bunu Cobol-Basic ve RPG de bu tip yapmıştım. ama tek başına excelde bunu nasıl yapılabileceğini bilmiyorum.Excelde makroları iyi bilen birinden yardım alabilirsiniz.


    Gelir Vergisi Beyannamesinde de aynı tip formul kullanılır.
    Saygılarımla,
    SMMM R.SEMA SİNANGİL

  4. #4
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    06.Şubat.2005
    Nereden
    Turkey
    Mesajlar
    155
    <TABLE height=550 cellSpacing=1 width=699>
    <T>
    <TR ="this.style.backgroundColor='#FFCC99'" style=": #dddddd" ="this.style.backgroundColor='#DDDDDD'" bgColor=#dddddd>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=688 bgColor=#ffffff colSpan=4 height=12>2005 Yılı Ücret Gelirlerine Uygulanacak Gelir Vergisi Oranları </TD></TR>
    <TR ="this.style.backgroundColor='#FFCC99'" style=": #dddddd" ="this.style.backgroundColor='#DDDDDD'" bgColor=#dddddd>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12> 6.600 YTL</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12></TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12></TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=middle width=172 height=12>%15</TD></TR>
    <TR ="this.style.backgroundColor='#FFCC99'" style=": #ffcc99" ="this.style.backgroundColor='#DDDDDD'" bgColor=#dddddd>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12>15.000 YTL</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12> 6.600 YTL İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12> 990 YTL Fazlası İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=middle width=172 height=12>%20</TD></TR>
    <TR ="this.style.backgroundColor='#FFCC99'" style=": #dddddd" ="this.style.backgroundColor='#DDDDDD'" bgColor=#dddddd>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12>30.000 YTL</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12>15.000 YTL İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12>2.670 YTL Fazlası İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=middle width=172 height=12>%25</TD></TR>
    <TR ="this.style.backgroundColor='#FFCC99'" style=": #dddddd" ="this.style.backgroundColor='#DDDDDD'" bgColor=#dddddd>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12>78.000 YTL</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12>30.000 YTL İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=12>6.420 YTL Fazlası İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=middle width=172 height=12>%30</TD></TR>
    <TR ="this.style.backgroundColor='#FFCC99'" style=": #dddddd" ="this.style.backgroundColor='#DDDDDD'" bgColor=#dddddd>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=10>78.000 YTL</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=10>78.000 YTL İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=left width=172 height=10>20.820 YTL Fazlası İçin</TD>
    <TD style="FONT-SIZE: 8pt; FONT-FAMILY: Verdana" align=middle width=172 height=10>%35</TD></TR></T></TABLE>
    Saygılarımla,
    SMMM R.SEMA SİNANGİL

  5. #5
    Ziyaretci
    Sayın Mustafa Gülşen



    Bilgisayar mühendisliği ve Yazılım mühendisliği
    okurken bizlere muhasebe, ssk mevzuatları öğretilmez. Bizlere program
    nasıl yazılır o öğretilir.



    Ancak bir programcı istenilen her konuda program yazar. Gerekli hesaplama yöntemleri verilmek kaydıyla.



    "Ben Muhasebeciyim. Bordro hesaplamak işim değil"
    derken siz haklı olabilirsiniz. Ben de zaten size görev yüklemedim.
    Yardım talep ettim. "Bu işin meslektaşlarımız ile bir bağlantısı
    yoktur." derken ne hedeflediğinizi de anlamış değilim.



    Buraya "[Uye Girisi Yapiniz. ]"
    diye bir bölüm açmışsınız. Ve ben de haklı olarak sitenizde yayınlanan
    "Ücret Bordrosu" ile ilgili çalışmanın eksik kalan kısımlarının
    tamamlanıp tamamlanamayacağını soruyorum.



    Saygılarımla.

  6. #6
    Yönetici
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2004
    Nereden
    Antalya, Turkey
    Mesajlar
    4,609


    Sayın ?


    "1. Çevremde görüştüğüm 4 yıllık işletme, iktisat, bitirmiş kişiler, İnsan Kaynakları konusunda uzman olanlar ve hatta yeminli mali müşavirlerin bile bilemediği bir sistemi kim çıkarmıştır ve bu nasıl bir sistemdir ki matematiksel hesaplamasını hiç kimse yapamıyor?"


    Bu cümleniz bana göre genele hitap ediyor. Bizler 4 yıllık iktisat bitirdik. Ama bize kimse netten bürüte formülünü öğretmedi.(Enazından ben görmedim) Bu cümle ile bizleri sorumluluk altına sokuyorsunuz. Ben buna tepkiliyim.


    Meslektaşlarımız yoğun bir iş yükünün altında ezilmektedir. (bende dahil) Bu tür cümlelere bu nedenle bu ara aşırı tepki verebilirim. Kırıcı olduysam özürdilerim.


    Edited by: Mustafa Gülşen
    ------------------
    Uyarı: Kişi veya kurumları eleştiri taşıyan mesajların altında eğer imza yok ise, gerekli görüldüğü zaman mesajlara forum yetkililerince uyarısız müdehale yapılacaktır.

  7. #7
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    21.Nisan.2005
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    113


    Ücretsiz prrogramlar bölümünden Onursal TAŞTAN'ın 2005 yılı Ücret bordrosu programını indirip incelersen sanırım soruna cevap bulacaksın. Sayfalar korumalı olabilir. irtibat kurarak kendisinden yardım isteyebilirsiniz.


    program için tıklayın [Uye Girisi Yapiniz. ]

  8. #8
    Üye
    Üyelik tarihi
    05.Şubat.2005
    Nereden
    Turkey
    Mesajlar
    43


    Alıntı: Ben bir bilgisayar programcısıyım. Hazırlamaya başladığım bir personel bordro programı için net ücretten brüt ücrete maaş hesaplama formülü lazım oldu. Ancak 1 haftalık arama çalışmalarım neticesinde halen net bir bilgiye ulaşabilmiş değilim.

    Cevap:
    Bu konu için ulaşılabilecek net bilgi için gereken açıklamaları sorunuzda görmekteyiz. Yani olayın tarafınızdan bilinmesi gerektiği kadarının bilindiği açıkça ortadadır. Burada yapmanız gereken bir programcı olarak basit bir kodlama sistemi oluşturmanızdır.

    Aşağıda görecek olduğunuz kodlama sistemi her programa entegre edebileceğiniz bir kodlama sistemini içinde barındırmaktadır. Dilerseniz Visual Basic programlarınızda, dilerseniz excelde, dilerseniz dll'e çevirmek kaydı ile diğer programlarınızda kullanabilirsiniz.


    Excel başlı başına bir programdır, tüm sistemleri içinde barındırır, aynı anda pek çok formüller kullanırsınız, bunların tamamı diğer prgoramcılar için bir kaynak teşkil eder. Eğer formülü gördüğümüzde CASE yada IF kullanarak formülün aynısını oluşturduğunuzda program dilinize çevirmiş olursunuz.


    Veri Tabanı özelliği ihiva etmeyen Excel Ado bağlantısı sağlanarak Acces'in mdb
    sini Veri tabanı olaak kullanabilir. Yani kısaca oldukça kompleks bir programdır. Dilerseniz VB kodları ile exceli programlayabilir olmayan eklentileri kendiniz hazırlayabilirsiniz.



    Şimdi bu alana gerekli Visual-Basic kodlarını yazacağım. Bu kodların nasıl kullanıldığını ise [Uye Girisi Yapiniz. ] sitesinden öğrenebilirsiniz.

    '2005 Yılı Vergi Oranları
    ' 6.600,00 1.320,00 20,00%
    ' 15.000,00 3.420,00 25,00%
    ' 30.000,00 7.920,00 30,00%
    ' 78.000,00 24.720,00 35,00%
    '156.000,00 55.920,00 40,00%


    '2005 Yılı Gelir Vergisi Fonksiyonu: DGV2005(Hücre Adresi Yazılarak Kullanılır.)
    Function DGV2005(DGVMatrahi As Double)
    Select Case DGVMatrahi
    Case 0# To 6600#
    DGV2005 = 1 * Format(Round(0.2 * DGVMatrahi, 2), "#,##0.00")
    Case 6601# To 15000#
    DGV2005 = 1 * Format(Round(0.25 * (DGVMatrahi - 6600#), 2) + 1320#, "#,##0.00")
    Case 15001# To 30000#
    DGV2005 = 1 * Format(Round(0.3 * (DGVMatrahi - 15000#), 2) + 3420#, "#,##0.00")
    Case 30001# To 78000#
    DGV2005 = 1 * Format(Round(0.35 * (DGVMatrahi - 30000#), 2) + 7920#, "#,##0.00")
    Case Is &gt;= 78001#
    DGV2005 = 1 * Format(Round(0.4 * (DGVMatrahi - 78000#), 2) + 24720#, "#,##0.00")
    End Select
    End Function






    Bu fonksiyon excelde yada Visual Basicte kullanılabilir. Dilerseniz DLL' şeklindede diğer programlara entegre edebilirsiniz.



    Edited by: suzunkopru
    [Uye Girisi Yapiniz. ]<a href=\"www.excel.name.tr/forum/viewtopic.php?t=2\" target=\"_blank\"> <img src=\"http://www.excel.name.tr/CD.gif\" border=\"0\"

  9. #9
    Üye
    Üyelik tarihi
    05.Şubat.2005
    Nereden
    Turkey
    Mesajlar
    43
    Alıntı R.SEMA SINANGIL Nickli Üyeden Alıntı


    Sayın Mersian,


    Sayaç vasıtasıyla işi çözebilirsiniz.Vergi matrahını toplarsınız (heray oluşan üst üste toplarsınız)daha sonra vergi dilimlerinden hangisine isabet ediyorsa o kadar keseceksiniz diye bir formul yapacaksınız.(eşitse, büyükse veya küçükse filan gibi)


    Ben bunu Cobol-Basic ve RPG de bu tip yapmıştım. ama tek başına excelde bunu nasıl yapılabileceğini bilmiyorum.Excelde makroları iyi bilen birinden yardım alabilirsiniz.


    Gelir Vergisi Beyannamesinde de aynı tip formul kullanılır.


    Basicte kullandığınız her kodlama sistemi exceldede kullanılabilir.
    Mesela:


    Excel uyarlanmış VB kodundan bir kesit:
    Dim Satir As Integer, IlkGun As Integer, SonGun As Integer, SonAy As Integer, topgun As Integer, eklekay As Integer
    Dim x As Range
    Dim sontar As Date, ilktar As Date
    Dim toptut As Currency

    For i = IlkAy To SonAy
    SonGun = IIf(i &lt; SonAy, Day(DateSerial(Year([B2]), i + 1, 1) - 1), Day([B3]))
    Cells(Satir, "E") = SonGun - IlkGun
    Cells(Satir, "D") = (SonGun - IlkGun) * [B6].Value
    toptut = toptut + Cells(Satir, "D")
    topgun = topgun + Cells(Satir, "E")
    IlkGun = 0
    Satir = Satir + 1'(Bahsi geçen sayaç)
    Cells(Satir, "C") = Format(DateSerial(Year([B2]), i + 1, 1), "mmmm yyyy")
    Next
    Else
    Edited by: suzunkopru
    [Uye Girisi Yapiniz. ]<a href=\"www.excel.name.tr/forum/viewtopic.php?t=2\" target=\"_blank\"> <img src=\"http://www.excel.name.tr/CD.gif\" border=\"0\"

  10. #10
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    02.Şubat.2005
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    784
    Alıntı Mersian Nickli Üyeden Alıntı
    Selamlar.

    Ben bir bilgisayar programcısıyım. Hazırlamaya başladığım bir personel bordro programı için net ücretten brüt ücrete maaş hesaplama formülü lazım oldu. Ancak 1 haftalık arama çalışmalarım neticesinde halen net bir bilgiye ulaşabilmiş değilim.

    Sitenizde yayınlanan ve excelde hazırlanmış ücret bordrosu programını indirdim. Ve şu ana kadar faydalanabildiğim en güzel doküman. Hazırlayan arkadaşımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

    Ancak o bilgiler dahi yetersiz kalmakta ve %15'lik gelir vergisi dilimini aşan kişiler için hesaplama yapamamaktadır. Yani kümüle vergi matrahı gözardı edilmiş.

    Benim mali işler konusunda uzman birisi olmadığımı hatırlatarak sizlere 2 soru sormak istiyorum.

    1. Çevremde görüştüğüm 4 yıllık işletme, iktisat, bitirmiş kişiler, İnsan Kaynakları konusunda uzman olanlar ve hatta yeminli mali müşavirlerin bile bilemediği bir sistemi kim çıkarmıştır ve bu nasıl bir sistemdir ki matematiksel hesaplamasını hiç kimse yapamıyor? Bazı sitelerde hesaplamasının yapılabildiğini görüyorum ancak o siteler formülleri yayınlamamış. Hatta devletin resmi siteleri dahil hiç bir web sitesinde yayınlanmış bir formüle rastlayamadım.

    2. Benim gibi kişilere yardımcı olmak maksadıyla, sitenizde yayınlanmış olan Ücret Bordrosuna Kümülatif Vergi Matrahı da dahil edilebilir mi?


    Saygılar.

    Saygılarımla,

    Mustafa YILMAZ