Toplam 5 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 5 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: kurumlar ve kdv istisnası

  1. #1
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    13.Aralık.2012
    Mesajlar
    2,547

    kurumlar ve kdv istisnası

    hayırlı sabahlar,

    Üstat ; İnşaat firması merkez İstanbul'da bulunmaktadır. Ankara'da arasa aldılar ve 3 katlı bina yaptılar.2 seneden fazla oldu. Binanın bazı katlarını kiraya verdiler.( Binanın Tapusu bu sene alındı.Her daire ayrı ayrı şirket adına )

    Üstat şimdi binayı satmak istiyorlar.Bazı sorularım olacak .
    1-Kurumlar ve Kdv istisnasından faydalanabilir mi ? Bunda Tapu tarihi mi başlangıç sayılır ?
    2-Satışta KDV açısından her daireyi ayrı ayrı mı düşünmem gerekli ? Metre kare açısından ? Çünkü her daire 150 metre kareden küçük.
    SMMM.AŞKIN BULDUK

  2. #2
    Moderatör hadisat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Haziran.2007
    Nereden
    Kartal/İstanbul
    Yaş
    55
    Mesajlar
    15,048
    sayın bulduk sizin aradığınız cevap 5520 say.kan.1 nolu genel tebliğinin 5.maddesinin aşağıya eklediğim kısmında var, kolay gelsin.

    5.6.2.2. İstisnanın uygulanmasına konu olacak iktisadi kıymetler

    5.6.2.2.1. Taşınmazlar

    İstisnaya konu olan taşınmazlar, Türk Medeni Kanununda “Taşınmaz†olarak tanımlanan ve esas niteliği bakımından bir yerden başka bir yere taşınması mümkün olmayan, dolayısıyla yerinde sabit olan mallardır.

    Bunlar Türk Medeni Kanununun 704 üncü maddesinde;

    Arazi,
    Tapu siciline ayrı sayfaya kaydedilen bağımsız ve sürekli haklar,
    Kat mülkiyeti kütüğüne kayıtlı bağımsız bölümler
    olarak sayılmıştır.

    Elden çıkarılacak taşınmazlardan doğacak kazancın, bu istisna uygulamasına konu olabilmesi için taşınmazın Türk Medeni Kanununun 705 inci maddesi gereğince kurum adına tapuya tescil edilmiş olması gerekmektedir. Bu nedenle, ilgili kurum adına tapuya tescili yapılmamış bir binanın satışından doğan kazanca bu istisna uygulanmayacaktır.

    Fiiliyatta cins tashihinin kurum adına tapuya tescilinin yapılmasında çeşitli nedenlerle gecikmeler olabilmektedir. Bu gibi durumlarda, taşınmazın işletme aktifinde iki yıl süreyle bulunup bulunmadığının, tespitinde, işletmede iki yıldan fazla süreyle sahip olunarak fiilen kullanıldığının, yapı inşaatı ruhsatı, vergi dairesi tespiti veya resmi kurum kayıtlarından birisi ile tevsik edilebilmesi mümkün olabilecektir.

    Örneğin; organize sanayi bölgeleri tarafından verilen tahsis belgesine istinaden veya çeşitli nedenlerle iki yıldan fazla süreyle fiilen kullanılan ancak, tapuda kurum adına henüz tescil edilmemiş bir taşınmazın tahsis belgesine dayanılarak veya zilyetliğin devri suretiyle satılması durumunda bir taşınmaz satışından bahsedilemeyeceğinden istisna uygulanmayacak, ancak, iki tam yıl kullanıldığı yukarıda yer alan açıklamalar çerçevesinde tevsik edilen taşınmazın tapuda kurum adına tescil edildikten sonra satılması halinde, satıştan elde edilen kazançlar bu istisna kapsamında değerlendirilecektir.

    Taşınmaz tanımına, taşınmazın bütünleyici parçası niteliğinde olan unsurları da girecektir. Bütünleyici parça, Türk Medeni Kanununun 684 üncü maddesinde, “Bir şeye malik olan kimse, o şeyin bütünleyici parçalarına da malik olur. Bütünleyici parça, yerel âdetlere göre asıl şeyin temel unsuru olan ve o şey yok edilmedikçe, zarara uğratılmadıkça veya yapısı değiştirilmedikçe ondan ayrılmasına olanak bulunmayan parçadır.†şeklinde tanımlanmıştır.

    Taşınmaz tanımına, taşınmazın eklentisi niteliğinde olan unsurlar girmeyecektir. Eklenti, Türk Medeni Kanununun 686 ncı maddesinde; “Bir şeye ilişkin tasarruflar, aksi belirtilmedikçe onun eklentisini de kapsar. Eklenti, asıl şey malikinin anlaşılabilen arzusuna veya yerel âdetlere göre, işletilmesi, korunması veya yarar sağlaması için asıl şeye sürekli olarak özgülenen ve kullanılmasında birleştirme, takma veya başka bir biçimde asıl şeye bağlı kılınan taşınır maldır. Eklenti, asıl şeyden geçici olarak ayrılmakla bu niteliğini kaybetmez." şeklinde tanımlanmıştır.

    İstisna uygulaması sabit üretim vasıtası niteliğindeki makineler açısından değerlendirildiğinde, makinelerin sökülmesi gerektiği zaman bina tahrip olacak veya zarar görecek ise bu makineler binanın bütünleyici parçası olarak kabul edilecektir. Aynı şekilde, bina ile birlikte bir bütün oluşturan ve birbirinden ayrılmaları halinde istenilen faydayı sağlamayacak durumda olan makineler de binanın bütünleyici parçasıdır. Bunlara örnek olarak transformatörler, kazanlar, zemine raptedilen türbinler sayılabilir.

    Taşınmazlarla birlikte satışa konu olan ve o taşınmazın bütünleyici parçası sayılan şeylerin satışından elde edilen kazançlar da istisna kapsamında değerlendirilecektir. Ancak, taşınmazın zeminine veya duvara sabitlenmiş olmakla birlikte münferiden veya toplu olarak sökülüp satılması mümkün olan ve bu takdirde işletmenin sınai olma vasfını değiştirmeyen ve üretimi de aksatmayan makine ve benzeri aletler bütünleyici parça niteliğinde değerlendirilemeyeceğinden bunların satışından doğan kazanç, istisnadan yararlanamayacaktır.

    Öte yandan, makinelerin taşınmazdan bağımsız olarak satılması halinde, mütemmim cüz olma vasıfları kalmayacağından, bunların satışı menkul mal satışı olarak kabul edilecektir.

    Hüseyin GÖCEN
    S.M. Mali Müşavir
    http://www.hadisatdanısmanlık.com
    Hüseyin GÖCEN/Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
    '' Yaradılanı Severiz Yaradandan Ötürü''

  3. #3
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    13.Aralık.2012
    Mesajlar
    2,547
    Üstadim çok teşekkür ederim;
    Bu dairelerin tamami ayri ayri tapular ile şirket üstüne kayıtlıdır.
    Bu daireler tek bir kişiye satışı olduğunda, her daire ayri fatura duzenlecek doğrumu? O zaman her dairenin m2 sine göre kdv hesaplayacagiz doğrumu?

  4. #4
    Moderatör hadisat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Haziran.2007
    Nereden
    Kartal/İstanbul
    Yaş
    55
    Mesajlar
    15,048
    sayın bulduk mantıklısı budur ama VUK.nunundada ticaret kanunundada bir kişi veya kuruma emtia olan birden fazla daire satışında tek fatura ve içinde bunu açıklayıcı ayırıcı detay olamaz diye bir madde veya ibare yok yani tek faturada olabilir kanunen ama genede bence ayrı ayrı olması daha doğru diyorum,kolay gelsin.

    Hüseyin GÖCEN
    S.M. Mali Müşavir
    http://www.hadisatdanısmanlık.com
    Konu hadisat tarafından (27.Temmuz.2021 Saat 12:02 ) değiştirilmiştir.
    Hüseyin GÖCEN/Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
    '' Yaradılanı Severiz Yaradandan Ötürü''

  5. #5
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    13.Aralık.2012
    Mesajlar
    2,547
    Üstat, bu satte zahmet edip cevap yazdığınız için çok teşekkür ederim.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •