Sayfa 1 Toplam 4 Sayfadan 123 ... SonuncuSonuncu
Toplam 31 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Iş güvenliği 01.07.2020

  1. #1
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    22.Ağustos.2013
    Mesajlar
    494

    Iş güvenliği 01.07.2020

    Tek sigortalı bile olsa 01 temmuza kadar iş güvenliği hizmeti bulundurması mı gerekiyor? Uzama varmı?

  2. #2
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    15.Ekim.2005
    Nereden
    Türkiye
    Mesajlar
    1,564
    Alıntı yasin_yasin Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Tek sigortalı bile olsa 01 temmuza kadar iş güvenliği hizmeti bulundurması mı gerekiyor? Uzama varmı?
    Üstat, böyle bir açıklama var. Bu dediğiniz kamu kurumları ile ilgili sanırım.

    Ayrıca anılan maddenin birinci fıkrasının (a) bendinin 1 numaralı alt bendi; “Bu Kanunun; 4857 sayılı İş Kanunu’nun mülga 81 inci maddesi kapsamında çalışanlar hariç kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1/7/2020 tarihinde yürürlüğe girer.” şeklinde değiştirilmiştir.

    Söz konusu değişiklik 4857 sayılı İş Kanunu’nun mülga 81’inci maddesi kapsamında 50’den az çalışanın bulunduğu kamu kurumlarını kapsamakta olup bu işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi ile ilgili hükümlerin 1/7/2020 tarihinde yürürlüğe girmesine yöneliktir. Bununla birlikte meri Kanunun işyerinde risk değerlendirmesi yapılması, çalışanların İSG eğitimlerinin verilmesi, acil durum planlarının hazırlanması ve tatbikatların yapılması, sağlık gözetimi vs. diğer hükümleri yürürlükte olup işveren yükümlülüğü tüm işyerleri için devam etmektedir.
    "Doğru kararlar tecrübeden gelir; ama tecrübe kötü kararlardan oluşur."

  3. #3
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    04.Mayıs.2007
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    257
    6331 SAYILI İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU HAKKINDA DUYURU

    Bilindiği üzere 18/6/2017 tarihli ve 7033 sayılı Kanunla 6331 sayılı Kanunun 38 inci maddesinin birinci fırkasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “1/7/2017†ibaresi “1/7/2020†şeklinde değiştirilmiştir.

    Söz konusu değişiklik;

    4857 sayılı İş Kanunu’nun mülga 81’inci maddesi kapsamında çalışanların bulunduğu kamu kurumları hariç diğer kamu kurumlarını,
    50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerini,
    kapsamaktadır.

    Alınan geri bildirimler neticesinde bu değişiklik hakkında kamuoyu yanlış bilgilendirilmekte olduğu ve 6331 sayılı Kanunun tümden uygulamasının ertelendiği gibi bir kanı oluşturulduğu müşahede edilmektedir. Adı geçen Kanun değişikliği ile sadece; 4857 sayılı İş Kanunu’nun mülga 81’inci maddesi kapsamında çalışanların bulunduğu kamu kurumları hariç diğer kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi ile ilgili hükümlerin 1/7/2020 tarihinde yürürlüğe girmesine yöneliktir.

    İş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirilmesi dışında Kanunda pek çok yükümlülük bulunmaktadır. Örneğin; risk değerlendirmesi, acil durum planları, yangınla mücadele, sağlık gözetimi, iş kazalarının bildirimi, çalışanlara iş sağlığı ve güvenliği eğitimleri, çalışanların bilgilendirilmesi, çalışan temsilcisinin veya temsilcilerinin görevlendirilmesi, iş sağlığı ve güvenliği kurulu kurulması gibi yükümlülükler ötelenmemiş olup esas itibariyle 30/12/2012 tarihinden itibaren bu ve bunun gibi Kanun ve alt düzenlemelerindeki pek çok yükümlülüğü işverenler yerine getirmek zorundadır. İşveren yükümlülüklerinin yerine getirilmemesi özellikle Kanunun 26 ncı maddesine göre idari para cezası yaptırımlarına neden olacaktır. Bu temel hususların yanı sıra yönetmelikler kapsamında özel alanlara yönelik düzenlemelerde yer alan işveren yükümlülükleri de mevcuttur.

    Ayrıca bilindiği üzere 10’dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde işe giriş ve periyodik muayeneler ve tetkikler hariç iş sağlığı ve güvenliği (İSG) hizmetlerinin işverenler veya işveren vekilleri tarafından yürütülebilmekte olup konuya ilişkin usul ve esaslar 29/06/2015 tarihli ve 29401 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan İşyerlerinde İşveren veya İşveren Vekili Tarafından Yürütülecek İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetlerine İlişkin Yönetmelikle düzenlenmiştir. Yine 6331 sayılı Kanunda 7033 sayılı Kanunla yapılan değişiklikle söz konusu düzenlemenin kapsamı genişletilerek, 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri de bu yönetmelik kapsamına dâhil edilmiştir. Buna göre yürürlük tarihine kadar işveren veya işveren vekillerinin İSG hizmetlerini üstlenmemesi halinde öteleme tarihi (1/7/2020) itibariyle Kanunu 6 ncı maddesi kapsamında işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirme yükümlülüğü hükümleri uygulanması zorunlu hale gelecektir. Diğer yandan ilgi yönetmelikte 50’den az çalışanı bulunan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri işverenleri veya işveren vekillerinin iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerini yürütebilmelerine dair alt düzenlemede yenileme çalışmaları devam etmektedir.

    Kamuoyuna duyurulur.
    SUREYYA

  4. #4
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    04.Mayıs.2007
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    257
    Uzatırlar mı bilmiyorum Açık Öğretim Fakültesi sertifika programı açmış son başvuru 26/06/2020
    SUREYYA

  5. #5
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    09.Aralık.2013
    Mesajlar
    217
    Merhaba,bu konu ile ilgili ne yapıyorsunuz?Şirkette çalışan 6 kişi var ve az tehlikeli sınıfta ne yapılacak karar veremedim.OSGB ile anlaşmak gerekecek ama şu durumda firmalara bu ek külfet getirecek.İşveren eğitim alsa desem adam ekmeğinin derdinde nasıl iş yapsam diye koşturuyor birde bu eğitimler ile uğraşmak istemeyecek.10 dan az çalışanı olan küçük ve orta ölçekli işletmelerin bunu yapabileceğini düşünmüyorum.Birde bakanlık 10 dan az çalışanı olan firmalara kendi destek verecek diye hatırlıyorum ama böyle birşey var mı?Galiba son günleri beklemekte fayda var , ertelenmesini umut ediyorum.

  6. #6
    Moderatör
    Üyelik tarihi
    31.Aralık.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    8,348
    İş güvenliği işi bizim işimiz değil hatırlatmak bile işin angaryası ve sorularıyla boğuşmak anlamına gelir ki bence hiç karışmayın.

  7. #7
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    18.Şubat.2011
    Mesajlar
    348
    Alıntı DUMANLI Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    İş güvenliği işi bizim işimiz değil hatırlatmak bile işin angaryası ve sorularıyla boğuşmak anlamına gelir ki bence hiç karışmayın.
    kendi ofisinize yapmayacakmısınız mesela? bununla ilgili bilgi paylaşalım.2 seçenek varmış işveren yada yetkilisi aof den sertfika alıyormuş yada iş güvenlikcilerle anlaşıp hiç bir prosedure karışmıyoruz (60tl) aylık fiyat verdiler

  8. #8
    Müdavim Üye zaferongun - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    25.Nisan.2007
    Nereden
    Osmaniye
    Mesajlar
    1,005
    2018 yılında sınava girip bu belgeyi almıştım, sınav zor değildi. 2 sigortalım var, en azından kendim için kullanırım.
    SMMM Zafer ONGUN

  9. #9
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    04.Mayıs.2007
    Nereden
    İzmir
    Mesajlar
    257
    Bende belgeyi aldım
    SUREYYA

  10. #10
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    09.Aralık.2013
    Mesajlar
    217
    Alıntı süreyya Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Bende belgeyi aldım
    İş güvenliği tamam belge ile hallediliyor peki iş sağlığı için ne yapılacak?

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •