Toplam 5 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 5 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: 180 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

  1. #1
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    03.Ekim.2011
    Mesajlar
    128
    Arkadaşlar binek otomobillerin gider ve amortismanı konusuna çalışırken şöyle bir tebliğ maddesi buldum. Bu tebliğe göre sanırım özellikle benzin giderlerini uzun süredir yanlış beyan ediyorum ve yeni farkettim.

    180 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

    Resmi Gazete Sayısı22198
    Resmi Gazete Tarihi10/02/1995

    b) Binek Otomobillerin Giderleri ile Amortismanları
    Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan binek otomobillerin giderleri ile bunlara ilişkin ayrılan amortismanlarının tamamı, bu taşıtların sadece nakliyecilikte kullanılmaları halinde indirim konusu yapılabilecektir. Nakliyecilikte kullanılan binek otomobilleri, esas faaliyet konusu yük ve yolcu taşımacılığı olan işletmelerin nakliyecilikte kullandıkları binek otomobilleri yanında, esas faaliyet konusu yük ve yolcu taşımacılığı olmamakla birlikte, işletmenin esas faaliyet konusuna giren işlerin yürütülmesi için kullanımı zorunlu olan ve münhasıran işletmenin nakliye ihtiyaçlarında kullanılan taşıtları da kapsamaktadır. Dolayısıyla, bu şekilde kullanılan binek otomobillerin giderleri ile amortismanlarının tamamı gider olarak kaydedilebilecektir.
    Diğer taraftan, işte kullanılsalar dahi, işletmelerin esas faaliyet konularına giren işlerin yürütülmesi bakımından kullanımı zorunlu olmayan binek otomobiller ile işletmenin sahip veya sahipleri, yöneticileri ve diğer personelince makam veya servis aracı olarak kullanılan taşıtlar nakliyecilikte kullanılıyor kabul edilmeyecekler ve bu taşıtların giderleri ile amortismanlarının sadece yarısı indirim konusu yapılabilecektir.

    ÖRNEK 1
    Dayanıklı tüketim malları ticareti ile uğraşan mükellef (A) nın işletmesine kayıtlı bir adet binek otomobili mevcuttur.
    Söz konusu otomobil işte kullanılsa dahi, gider ve amortismanlarının sadece yarısı gider olarak kabul edilecektir. Zira, binek otomobil bu mükellefin ticari faaliyetinin yürütülmesi bakımından zaruri değildir.

    ÖRNEK 2
    Sağlık ürünleri pazarlaması işi ile uğraşan (X) Kollektif Şirketinin personeli tarafından, eczane ve hastaneler düzenli olarak ziyaret edilerek sağlık ürünleri pazarlanmaktadır. Bu ziyaretler, işletmeye kayıtlı binek otomobiller ile gerçekleştirilmektedir.
    Söz konusu binek otomobilleri, Kollektif Şirketin sağlık ürünlerinin pazarlanması için, diğer bir anlatımla şirketin esas faaliyeti konusuna giren işlerin yürütülmesi açısından zaruri olduğundan bu otomobillere ilişkin giderler ile amortismanların tamamı indirilebilecektir. Ancak, işte kullanılan bu binek otomobillerinin aynı zamanda zati ve ailevi ihtiyaçlar için de kullanılması halinde giderleri ile amortismanlarının yarısının indirileceği tabiidir.

  2. #2
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    25.Mayıs.2012
    Mesajlar
    1,147
    işlerin yürütülmesi bakımından kullanımı zorunlu olmayan binek otomobiller


    ÖRNEK 1

    Dayanıklı tüketim malları ticareti ile uğraşan mükellef (A) nın işletmesine kayıtlı bir adet binek otomobili mevcuttur.

    Söz konusu otomobil işte kullanılsa dahi, gider ve amortismanlarının
    sadece yarısı gider olarak kabul edilecektir. Zira, binek otomobil bu
    mükellefin ticari faaliyetinin yürütülmesi bakımından zaruri değildir.


    Adam müşterisini ziyarete gidecek otobüsemi binsin minübüsemi yani bunların kafaya kalırsa zaten şirkette yapılan hiçbir gider zaruri değil yemekmi yedin yemeden 8 saat aç durabilirsin buda zaruri değil
    Tebliği çıkaranın ne içitiğini sormak lazım ne içtiyse söylesin bizde içelim güzelleşelim. Adam işveren müşterisine iş bağlamaya anlaşma yapmaya giderken, metrobüsemi yoksa tramvayamı binecek, müşterisinden çıkışta beni bi otobüs durağına kadar atarmısın diyecek adam tabiki arabasıyla gidecek ve tabiki yakıt masrafı olacak bu adamlara kalsa hiçbirşey zaruri değil ama iş benzine zammı koymaya gelince ülke için zaruri [img]smileys/smiley7.gif[/img][img]smileys/smiley7.gif[/img][img]smileys/smiley7.gif[/img]


    hayatta oturarak başarıya ulaşan tek canlı tavuktur

  3. #3
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    23.Mart.2010
    Nereden
    İŞVEREN
    Mesajlar
    519
    5 - Taşıt Giderleri
    Gelir Vergisi Kanununun 40/5. maddesine göre; Kiralama yoluyla edinilen veya işletmeye dahil olan ve işte kullanılan taşıtların giderleri indirilebilir. 4369 sayılı Kanunla madde metnindeki parantez içi hüküm 1.1.1999 tarihinden geçerli olmak üzere kaldırılmış, böylelikle binek otolara ait giderlerin yarısının kanunen kabul edilmeyen gider sayılması uygulamasına son verilmiştir.

    Taşıtla ilgili yapılabilecek giderler, yakıt, lastik, tamir, bakım gibi taşıtların kullanımından doğan giderlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken husus, taşıtların finansal kira gideri ile taşıt kiralama faaliyetiyle uğraşan işletmelerden kiralanan taşıtların kira giderleri bu taşıtların kullanımından kaynaklanmadığı için bu kapsamda değerlendirilmeyeceklerdir. Ancak bu tür giderlerin Gelir Vergisi Kanununun 40/1. maddesi kapsamında değerlendirilmesi tabiidir.

  4. #4
    Moderatör hadisat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Haziran.2007
    Nereden
    Kartal/İstanbul
    Yaş
    55
    Mesajlar
    15,044


    sayın arkadaşlar GVK.40/5.md.ye göre çıkarılan bir tebliğdir bu ilgili kısım ve 1/1/1995 yılıdır ama daha sonra 5.madde değiştirildi 1/1/1999 tarihinde ve kanunun yeni şekline göre parantez içindeki kısım kaldırıldı,yani yeni haline göre ya işletmeye dahil olacak yada kiralama yoluyla olacak veya her ikiside olabilir ve bu şartlarda olduğu sürece giderlerin tamamın yazılmasının sakıncası yoktur ve bu tebliğin ilgili kısmını unutun,kolay gelsin.
    Hüseyin GÖCEN/Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
    '' Yaradılanı Severiz Yaradandan Ötürü''

  5. #5
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    23.Mart.2010
    Nereden
    İŞVEREN
    Mesajlar
    519
    üstad teşekkürler...

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •