Toplam 5 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 5 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: şirket ortağı kendi firmasında 4-a lı ?

  1. #1
    Ziyaretci
    merhaba arkadaşlar kişinin 2012 yılbaşından beri bir firmada ssklı olarak çalışmaktayken mart ayında kendi firmasını kurarak şirket ortağı oldu .. kişi kendi firmasında 4-a lı olarakgözükmekte şu an.. yoksa şirket kurulduğu tarihten itibaren otomatikmen 4-b li mi olmalıydı ?

    şayet 4-b li olması gerekiyorsa 4-5 aydır ödediği 4-a primleri boşa mı gitti ?

    nette aradım , bulamadım tam bir cevap ..5510 ve 6111 'e göre cevapllarsanız sevinirim ..

  2. #2
    Üye
    Üyelik tarihi
    27.Temmuz.2007
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    75
    şirket kurulduğu günden itibaren 4b'li olması gerekiyor, ssk için ödenen primler mahsup olur deniyor ama uygulamada hiç karşılaşmadım,

  3. #3
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    10.Temmuz.2009
    Mesajlar
    723
    öncelikle kişi kendi firmasında 4alı gozukemez. bunun tek bır ıstısnası var oda kişi oncelıkle sadece şirkette 4alı ıken 4alı olarak calıstıgı fırmaya sonradan sirket ortagı oldugu hal.

    yalnız soruda ılk once başka bır şirkette 4alı oldugundan bahsetmıssınız. eger kemdısıne ait olmayan şirkette 4a lık halı kendı kurmuıs oldugu sırketin kurulus tarıhınden ıtıbaren de devam edıyorsa bu durumda 4blı olmasına gerek yoktur. 6111 sayılı kanun ıle getırılmıstır.

  4. #4
    Moderatör
    Üyelik tarihi
    26.Şubat.2009
    Nereden
    Bursa/Nilüfer
    Mesajlar
    4,640
    T.C.<?: prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-comfficeffice" />
    SOSYAL GÜVENLĠK KURUMU BAŞKANLIĞI
    Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü
    Sayı : B.13.2.SGK.0.10.03.01-211 5 NİSAN 2011
    Konu : 6111 sayılı Kanun uyarınca yapılacak
    sigortalama ve borçlanmaya ilişkin işlemler.
    G E N E L G E
    2011 / 36

    6- Birden Fazla Sigortalılık Statülerine Tabi Çalışmalarda Hizmetlerin
    Değerlendirilmesi
    Kanunun sigortalılık hallerinin birleşmesine ilişkin 53 üncü maddesinin birinci fıkrası
    6111 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi ile 1/3/2011 tarihinden geçerli olmak üzere
    değiştirilmiş,
    Ayrıca 6111 sayılı Kanunla Kanuna eklenen geçici 33 üncü madde ile 53 üncü
    maddenin birinci fıkrasında yapılan değişikliklerin 1/3/2011 tarihinden önceki süreler için
    uygulanmayacağı hüküm altına alınmıştır. <B style="mso-bidi-font-weight: normal">Öte yandan, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı olarak bildirilemeyeceklerinden bu durumdaki sigortalılar 1/3/2011 tarihinden önce olduğu gibi bu tarihten sonra da kendi işyerlerinde 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendine göre sigortalı olamayacaklardır.[/B]



    SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK
    SİGORTASI KANUNU
    Kanun Numarası : <B style="mso-bidi-font-weight: normal">5510[/B]
    Kabul Tarihi : 31/5/2006
    Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 16/6/2006 Sayı : 26200
    Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 45 Sayfa:


    Kısa ve Uzun Vadeli Sigorta Kollarına
    İlişkin Ortak Hükümler
    Sigortalılık hallerinin birleşmesi

    MADDE 53-
    <B style="mso-bidi-font-weight: normal">2.fıkra[/B]
    (Ek fıkra: 17/4/2008-5754/33 md.)

    <B style="mso-bidi-font-weight: normal">4 üncü maddenin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sayılanlar, kendilerine[/B]
    <B style="mso-bidi-font-weight: normal">ait veya ortak oldukları işyerlerinden dolayı, 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı bildirilemezler.[/B]
    [b]Ferhat Sertel
    Smmm[b]

    ***Hayvan olmak istiyorsan olabilirsin elbette....! Bunun için insanlığın acılarına sırt çevirmen ve yalnız kendi postuna özen göstermen yeterlidir.***

  5. #5
    Üye
    Üyelik tarihi
    21.Ekim.2005
    Mesajlar
    72
    V-HATALI SİGORTALILIK İLİŞKİSİ KURULMUŞSA NE YAPMALI?
    Kişinin aynı anda birden fazla sigortalılık türünü kapsayacak şekilde çalışması halinde (1 Mart 2011 tarihi öncesi için) sigortalılıkta teklik ilke¬si gereği her iki faaliyet nedeniyle ayrı ayrı sigortalılık ilişkisi kurulmaz, önceden başlayan sigortalılık geçerli olur. Ancak 4/a kapsamındaki sigor¬talıların daha erken emekli olabilmeleri ve maaşlarının nispeten yüksekli¬ği kişileri 4/a kapsamındaki sigortalılığı tercih edilen durumu getirmiştir. (Göktaş ve Özdamar, 2011,240) Oysa sigortalılıkta, kişilerin tercihe bakıl¬madan Kanun hükümlerine göre işlem yapılır ve Kanun 1 Mart 2011 tarihi öncesi için önceden başlayan sigortalığa üstünlük tanır. Dolayısıyla salt 4/a kapsamından emekli olabilme ve daha yüksek maaş alma hakkı elde etme adına 4/b kapsamında sigortalı sayıldığı halde 4/a kapsamında sigortalı bil¬dirilen vatandaşlarımızın bu bildirimlerin geçersiz olduğunu bilmelerinde fayda var.
    Kanun koyucu hatalı sigortalılık ilişkisi içinde bulunanlarla ilgili ola¬rak (hizmet çakışması) özel bir düzenlemeye yer vermek suretiyle sigor¬talıların mağduriyetini önlemeye çalışmıştır. 5510 sayılı Kanunun Sigor¬talılık Hallerinin Birleşmesi başlıklı 53. maddesi 5. fıkrası hükmüne göre, sigortalının, sayılması gereken sigortalılık halinden başka bir sigortalılık hali için prim ödemiş olması durumunda ödenen primler esas alınması ge¬reken sigortalılık hali için ödenmiş sayılabilmektedir. Dolayısıyla 4/b kap¬samında sigortalı sayılan ve bu kapsamda borcu bulunanlar aynı dönemler için 4/a kapsamında sigortalı bildirilmiş iseler primlerin ödenmiş olması koşuluyla 4/a kapsamındaki sigortalılığa dayalı primleri 4/b kapsamındaki sigortalılıktan kaynaklanan borçlarına mahsup ettirebilirler.
    Hizmet çakışmalarında sorunu çözecek ikinci yöntem ise hatalı si¬gortalılığa dayalı primlerin sigortalı hissesinin geri alınmasıdır. Başka bir anlatımla 4/b kapsamında sigortalı sayılan ancak bu dönemlerde 4/a kap¬samında sigortalı bildirilen kişiler yazılı talepte bulunarak yersiz olarak ödenen 4/a kapsamındaki sigortalılığa dayalı primlerin işçi hissesini geri alabilirler.
    Hizmet çakışmalarında sorun çözmeye yönelik uygulanabilecek bir başka yöntem ise iptal aylık prim hizmet belgesi düzenlenmesidir. Bu yön¬temde süreci başlatan diğer bir ifade ile işlemi yapan işverenin bizatihi kendisidir. 4/b Kapsamında sigortalı olan/olması gereken kişiyi çalıştırdığı için ücretinden sadece gelir ve damga vergisi kesmekle yükümlü olan iş¬veren, hatalı biçimde kişiyi 4/a kapsamında sigortalı bildirerek ücretinden sigorta primi kesip SGK’ya yatırmış ise aynı biçimde iptal aylık prim hiz¬met belgesi düzenleyerek yatırdığı primleri geri alarak sigortalı hissesini de sigortalının kendisine iade edebilir.
    Örnek-9: 15 Mart 2009 ila 30 Nisan 2011 tarihleri arasında vergi mü¬kellefi olduğu için 4/b kapsamında sigortalı sayılan A isimli kişi, 1 Nisan 2009 ila 30 Temmuz 2011 tarihleri arasında X Ltd. Şti. tarafından 4/a kap¬samında sigortalı beyan edilmiş ise,
    • Sigortalı A, 15 Mart 2009 ila 28 Şubat 2011 tarihleri ara¬sında yersiz ödenen 4/a kapsamındaki sigortalılığa dayalı primle¬rini bu dönemlerdeki 4/b kapsamındaki sigortalılığa dayalı borçla¬rına mahsup ettirebilir.
    • Sigortalı A, 4/b kapsamındaki sigortalılığa dayalı borçla¬rı ödemek koşuluyla adına yersiz olarak yatırılan primlerin kendi hissesini geri alabilir.
    • X Ltd.Şirketi, Sigortalı A’yı 4/a kapsamında yersiz bildir¬diğini belirterek sigortalı A adına geriye dönük iptal prim hizmet belgesi vermek suretiyle yatırdığı primleri geri alabilir.
    Özetle sigortalı, hatalı sigortalılık ilişkisi içine girmesi nedeniyle ge¬çersiz sayılan sigortalılığa ilişkin primlerini geçerli sigortalıktan kaynakla¬nan borcuna mahsup ettirebildiği gibi kendi hissesini iade alabilir. Dilerse işveren de iptal prim hizmet belgesi vermek suretiyle fuzuli olarak ödediği primleri geri alabilir. Bu yöntemi seçen işverenlerin geri aldığı primlerin sigortalı hissesini sigortalıya iade etmesi icap eder.

    Murat Göktaş*- Murat Özdamar**
    * İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdür Yardımcısı SGK Başmüfettişi
    ** İstanbul Sosyal Güvenlik İl Müdür Danışmanı

    (mali çözüm- mayıs/haziran 2011 sayısı)
    semra YAVUZASLAN-İST.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •