Toplam 2 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 2 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Bağkur lu esnaf is göremezlik parasi alabilir mi?

  1. #1
    Yeni Üye isa80 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mart.2011
    Yaş
    37
    Mesajlar
    15

    Bağkur lu esnaf is göremezlik parasi alabilir mi?

    Iyi çalişmalar arkadaşlar size sorum şu
    bir mükellefim var kalça kemiğinde kirildi 6 ay gibi bir süre rapor alacak. Sgk dan rapor parasi alabilir mi ne yapmasi lazim birde borcu vardi yapilandirma yapti rapor oarasini ala bilir mi?
    "Kalp deniz, dil kıyıdır. Denizde ne varsa kıyıya vurur...

  2. #2
    Müdavim Üye Canbolat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    13.Aralık.2007
    Mesajlar
    647
    Alıntı isa80 Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Iyi çalişmalar arkadaşlar size sorum şu
    bir mükellefim var kalça kemiğinde kirildi 6 ay gibi bir süre rapor alacak. Sgk dan rapor parasi alabilir mi ne yapmasi lazim birde borcu vardi yapilandirma yapti rapor oarasini ala bilir mi?
    BAĞKUR'LU İŞ KAZASI GEÇİRİRSE

    Hizmet akdiyle çalışan sigortalının bir iş kazası geçirmesi halinde sorumluluk işverene yüklendiğinden genelde bu konudaki prosedür bilinmekte ve işletilmektedir.Ancak Bağ-Kurlu yani 5510 sayılı Kanun’un 4.maddesinin (b) bendinde yer alan serbest çalışan kısaca (4b)’li bir iş kazası yaşadığında bu konudaki prosedürü ve haklarını yeterince bilmiyor… Önceki yazımızda da değindiğimiz gibi 5510 sayılı Kanun ile Bağ-Kur’lular da iş kazası halinde ( veya meslek hastalığı,analık halinde) geçici iş göremezlik ödeneğinden faydalanma hakkına sahip oldular…. Tabi hizmet akdi ile çalışan sigortalılardan farklı olarak prim ve primle ilgili borçları olmamak kaydıyla…ayrıca Bağkur’lu sadece yatarak tedavide istirahat raporu aldığı sürelerde ödenekten faydalanabiliyor.Yani ayakta tedavide iş göremezlik ödeneği yok…

    Kanun’a göre 4b’li için iş kazası iş yerinde bulunduğu sırada veya yürütmekte olduğu iş nedeniyle iş yeri dışında meydana gelen ve onu hemen veya sonradan bedenen ya da ruhen özre uğratan olaydır.4b’linin iş kazası halinde bir ayı geçirmemek şartıyla kendisi tarafından geçirdiği iş kazasına ilişkin bildirimine engel olmadığı günden sonraki üç iş günü içinde İş yönetmeliğinde yer alan EK-7 formunu doldurarak e-sigorta ya da APS, iade taahhütlü posta yolu ile kuruma iş kazasını bildirmesi gerekmektedir. Adi posta ile bildirim yapılmamalıdır zira posta , Kuruma ulaştığında işleme alınacağından süreyi kaçırma riski vardır.

    Şunu da göz önünde tutmak gerekir;SGK yetkili memurları ve müfettişlerince gerekli görüldüğünde olayın iş kazası olup olmadığı soruşturulabilecektir.Hizmet akdi ile çalışan işçinin iş kazası geçirmesinde müfettişçe kazalı işçinin mesai arkadaşlarının tanıklıklarına,işçi ve işverenin beyanlarına başvurularak kazanın iş kazsı olup olmadığı tespit edilebilmektedir.4b’li çalışan ise yalnız başına işyeri dışında yürütmekte olduğu işle ilgili kaza geçirdiğinde, örneğin işyeri ile ilgili elektrik,su faturasını yatırmak için yolda yürürken bir kaza geçirmesi halinde,olayın iş kazası olup olmadığının müfettişçe tespiti gerekecek midir? Bu sebeple iş kazası konusunda 4’b’linin beyanı esas olmalı bunun aksi ancak güçlü deliller varsa dile getirilmelidir. Bundan başka 4’b’linin ödenek alması için istirahat raporunu da sunarak PTT Bank veya banka hesap numarasını Kuruma bildirmesi yeterli olacaktır…

    Sertan AÇIKGÖZ
    Yeni Adım
    S.M.M.M.Metin Canbolat

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •