Sayfa 1 Toplam 2 Sayfadan 12 SonuncuSonuncu
Toplam 13 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Faturada geçen isimden dolayı sgk idari para cezası

  1. #1
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    26.Temmuz.2008
    Nereden
    SMMM
    Mesajlar
    419

    Exclamation Faturada geçen isimden dolayı sgk idari para cezası

    Sgk bir kişinin şikayeti üzerine firmadan defter ve belgeleri istiyor. Şikayet eden falanca firmada çalıştım sigortamı yapmadılar diye şikayette bulunuyor. Delil olarak ta firmanın faturalarında imzam var diyor. Bunun üzerine Samsun sgkd denetim bölümünden işgüzar bir bayan denetmen tamamıyla iş becerme gayretiyle defter ve belgelerimizi istiyor ve bugüne kadar maliye müfettişlerinin dahi incelemediği tarzda tüm faturaları tek tek kontrol ediyor, aynı şekilde bunların deftere intikallerini didik dik ederek kontrol ediyor. Bordroları ayrıntılı bir şekilde kontrol ediyor, deftere kayıtlarını muhtasarla karşılaştırmalarını yapıyor. Nihayetinde şikayet edenin ismine belgelerde rastlayamıyor. Ancak ne var ki faturalardan birinde daha önceden çalışan birinin imzasını görüyor. Ve faturanın tarihinde firmada sigortalı olmadığını bordroda adının olmadığını tespit ediyor ve raporuna yazıyor. Buna istinaden o tarihteki bordrolarımızın geçersiz olduğuna, ismi geçen şahsın ssk girişinin yapılmadığı, aylık bildirgelerde primlerinin bildirilmediği ve defter-belge uyumsuzluğu olduğunu tespit ediyor. Bu tespitlerden dolayı sgm 14.000 tl idari para cezası kesiyor. İşe giriş verilmemesi, defter belge uyumsuzluğu, eksik belge ibrazı, aylık bildirgelerin eksik verilmesinden dolayı bu ipc leri kesiyorlar. Şimdi faturada teslim aldı kısmında imzası var diye bu kişi burada kesin burada çalışıyor hükmüne varılabilir mi. Kaldı ki gerçekten bu kişi o dönemde işten ayrılmış, arada işyerine uğrayan biriydi. Mal geldiğinde de yardım etmesi eski alışkanlığından dolayı ver ben imzalayayım diyerek belgeyi imzaladığı bizim tarafımızca hakikat. Mahkemeye götürürsek bir sonuç elde edebilir miyiz. Tecrübesi ve bilgisi olanlar paylaşırsa memnun kalırız.

  2. #2
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    14.Temmuz.2008
    Mesajlar
    235
    Maalesef sgk uygalaması böğle.Bizdede buna benzer bir olay olmuştu.Belge ve dosya incelemesinde faturada ismi gecen kişiyi o ay giriş cıkış yaptırıp işe giriş cıkış belgesi ile aylık pirim bildirgelerini dilekce ile kuruma elden verdik.İdari para cezası ve 1 yıl indirimden faydalanamadık.

  3. #3
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    02.Ağustos.2006
    Nereden
    Balıkesir-Gönen
    Mesajlar
    6,917
    Malı getiren nakliyeci aracı depoya geliyor işçiye teslim ediyor imzalatıp bir nüshasını alıp gidiyor iş sahipleri depoda olmadığı için imza atamıyor.Sgk mevzuaatına göre bu işçinin çalıştığına kanıttır.Mahkemede uyuşmazlık konusu olamıyor maalesef sistem mağduru dinliyor işverenlerin her zaman kaçak işçi çalıştırma eğiliminde olduğu düşünülüyor.Geçmiş olsun.Ticarette yardım olmaz ya işçidir ya da yoktur.

  4. #4
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    28.Ağustos.2013
    Mesajlar
    288
    Öncelikle geçmiş olsun. Yargıcın Kanunları uygularken lafzı kadar ruhunu da dikkate alması genel kural kabul edilmiş. Yani olayın anlattığınız şekilde vukubulduğu o imza koyan kişinin sahit dinletme talepli duruşmada vereceği beyanla kanıtlanırsa davanın lehinize sonuçlanacağı düşünüyorum. Bizdeki hukuk düzenlemesi devletin vatandaşa hile yapabilir süje gözüyle bakışından hareketle yapılıyor. Bu bakışı haklı gibi gösteren örnekler çıkarsa da olması gereken vatandaş odaklı hukuk olması gerekir. Gerek maliye gerek SGK denetmenleri insanlar arasındaki ilişkilerin homo ekonomik olduğunu, bir bedel beklemeksizin akrabanın dahi yardım etmeyeceğini varsayıyorlar. Oysa uygulamada bu ilkeyi çürüten binlerce örnek var. Bir esnaf sözgealimi evine kadar veya tuvalete kadar veya camiye kadar gidip dönmek için o sırada dükkanda bulunan merhaba dediği birine dükkanı bırakıp gidiyor, o kişi de bunu kabul etmekte tereddüt etmiyor. O sırada pazarlamacı malı getirip faturayı da o kişiye teslim alan kişi diye imzalatıyor. Hatta imza atan akraba ya da devlet memuru bile olabiliyor.

    Öte yandan SGK denetçisi de, aralarında yazılı bir sözleşme olmasa bile bir işlemde işveren gibi hareket eden kişiyi o işyerinin çalışanı kabul ediyor. Çünkü yasa bu genişlikte düzenlenmiş. Yukardaki olayda denetçinin böyle davranmasını da eleştiremeyiz. Çünkü bu yaklaşım sigortasız işçi çalıştırmada taviz vermemek, açık kapı bırakmamak için zorunlu. O bir tek imza, görevli nazarında fikir verici zahiri bir donedir, olayın kanıtlanmış hali değildir. Peki asıl gerçek nasıl ortaya çıkacak? Olay dava konusu yapılır da imza koyan kişi samimi ifade verirse ortaya çıkacak. Kanunun ruhu denilen şey işte bu. Şayet olay birebir anlattığınız gibiyse davayı kazanmanızı engelleyen bir şey yok. İmza koyanın şikayetçi kişi olmayışı sizin büyük avantajınızdır.

    Faturalarda Teslim alan Teslim eden yerleri kanunda olması gereken unsurlardan olmadığı için imza edilen kısmı ayrı bir teslim tutanağı gibi düşünmek gerekir. Basit bir teslim tutanağıdır. Tebligat mevzuatında bile postacının evrakı adreste rastlanan (ilk bakışta reşit gibi görünen akrabaya veya evde- işyerinde çalışana) teslim edilebileceği malumdur.

    Bu olayda merak ettiğim şey de şu: Şikayette bulunan kişi herhalde birden çok faturaya teslim aldım diye imza atmış olmalı ki önemli bir dayanak görüp ona güvenerek şikayette bulunmuş. Ama bir tek imzalı kağıda rastlanmamış. Eskiden emekli olmaya az günü kalan sigortalılar çalışmadıkları yerlerde çalışmış gibi dava açarlar hatta kazanırlardı. Ama böyle evrakla ilişkili olduğu kesin olan bir işte , çalışmadığı halde sonucun da boş çıkacağı baştan belliyken, çalıştım diye şikayette bulunmak çok çok nadir görülecek bir cesaret olayı. Ceza kanunu böyle kasıtlı şikayetlere bir yaptırım getirmeli. Bir memurun böyle meşgul edilmesinin devlete bir maliyeti var, karşı tarafı meş gul etmesi de cabası. Demem o ki bu şikayetçi sanki orada çalışmış gibi..

  5. #5
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    02.Ağustos.2006
    Nereden
    Balıkesir-Gönen
    Mesajlar
    6,917
    İşyeri ile ilgisi olmayan çalışmayan birinin sahteliğini her zaman ispat mümkündür.Ancak işçi çalışmış olması ilişki olmasa neden çalıştım desin rezilliği var cezası var.

  6. #6
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    01.Eylül.2013
    Mesajlar
    6,111
    Eğer işçi normal bir trafik kazası geçirse ölse. Ailesi de bu işyeri ile akraba olsa anlaşmalı olarak çalıştı deseler. Faturada ismi geçti 1-2 yıl çalıştı deseler. Acaba sgk'mu ne yapar?

  7. #7
    Kıdemli Üye
    Üyelik tarihi
    31.Ekim.2016
    Mesajlar
    153
    İmzası olan işçi o dönem başka bir yerde sigortalı ise olayı çözersiniz ayrıca bölge idare mahkemesine müracaat ederken duruşmalı talep edin ve müfettişin yazdığı sigortalıyı ve işyerinde bulunan öbür sigorta lıları da şahit olarak dinlenmesini talep edin

  8. #8
    Merhaba,
    Konu biraz eski ama aynı olayı bizde yaşamak üzereyiz. Düşen işçimizden dolayı SGK tarafından incelemeye alındık. Onlarda Fatura ve irsaliyelerimizi kontrol ederek , İmzalayan kişinin SGKlı olmadığını söylüyor. Bizde bu kişi bizim eniştemiz yakın mesafelere ufak tefek alımlarımızı rica ile yaptırdık dedik. Fakat imzalar fazla olduğu için SGK müfettişi izahı kabul etmiyor. Bununla ilgili davaya gitmeden müfettiş nasıl ikna edilebilir? (Düşen kişi farklı birisi )

  9. #9
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    28.Kasım.2011
    Mesajlar
    838
    Devlette hiç bir müfettişi, firma lehine ikna edemezsiniz. Nuh der, peygamber demezler...

    faturalarda ve irsaliyelerde kişinin imzası varsa, ufak tefek alımlar yapsa bile işveren emir ve talimatıyla çalıştığı için ssk lı olması gerekirdi. Verdiğiniz bilgilere göre sanki müfettiş haklı gibi...

  10. #10
    Müdavim Üye spawn43 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    20.Mart.2017
    Mesajlar
    1,437
    İşverenlere defalarca Sosyal güvenlik Kurumunda baba oğul ilişkisi değil ,işçi işveren ilişkisi olduğunu anlatmakta zorluk çekiyoruz.Eniştesi olsa yapacak bir şey yok.Bir imza dahi olsa müfettiş yine bir günlük işçilik isteyebilir.Müfettişin elinde delil olduğu sürece ceza kaçınılmaz.Siz işverene söyleyin hiç ısrar etmeden hatasını kabul edip işlemleri yaptırsın.Sonuçta meslek mensubun ilgilendiren bir durum yok.
    'Harvard üniversitesinden 10.000,00 dolara alacağınız bir yıllık eğitimi, 5 dolarlık kütüphane kartıyla da alabilirsiniz.''
    -ALBERT EİNSTEİN-

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •