Aldığınız gıdalar bakliyat, et, tavuk, süt, tatlı, meyve, sebze kuruyemiş vb tüm ürünler işletme defterinde ve diğer defterlerde satın alınan emtia olarak işlenmelidir. Masraf olarak konulamaz. Çünkü masraf dediğinizde o işyerine ait imalatta kullanılmayan ürünler masraf olabilir. Mesela boya badana bir masraftır. Bastırılan bir imsakiye masraftır.
Dönem stoğu konusuna gelince, haliyle lokantada ssk'lı çalışan işçiler, kredi kartı pos cihazı ve satışlar olduğuna göre az çok bir satış vardır. Genellikle lokantalarda alınan gıdalar, satışları karşılamaz. Haliyle yüksek oranda kdv ve vergi çıkar. Bu nedenle genellikle stok bırakılmaz bırakılamaz. Eğer sizin lokantanızda az müşteri geliyor ise, veya fiş fatura az kesiliyor ise, bir imalat yapıp stok bırakılabilir.
Mesela bazı lokantalarda organik bal o yöreye ait birkaç ürün satılmaktadır. bu ürünlerde ayrı bir hesapta değerlendirilmeli. Ticari mal olarak kabul edilmelidir. Bunlar imalata konulmamalıdır.