Sayfa 1 Toplam 3 Sayfadan 123 SonuncuSonuncu
Toplam 21 adet sonuctan sayfa basi 1 ile 10 arasi kadar sonuc gösteriliyor

Konu: Yine bir tren kaçıyor. Ara buluculuk'da SMMM'lerde olmalı.

  1. #1
    Yönetici
    Üyelik tarihi
    03.Şubat.2004
    Nereden
    Antalya, Turkey
    Mesajlar
    4,612

    Yine bir tren kaçıyor. Ara buluculuk'da SMMM'lerde olmalı.

    Meslektaşımızın yayımlanmak üzere gönderdiği yazıyı paylaşıyorum.




    5521 İŞ MAHKEMELERİ KANUNU TASARISI TASLAĞINDA ARABULUCULUK ÜNVANININ HAKLI OLARAK BİZ MALİ MÜŞAVİRLERE DE TANINMASI GEREKİR
    Bildiğiniz üzere ihtilafları giderilmesi bir hukuk devletinde ancak hukuk kuralları çerçevesinde yürütülmektedir. Ancak uyuşmazlıklar sonucu açılan dava dosya sayılarının mahkemelere olan yükü, bu yükler sebebiyle dava sürelerinin artması ve bunların en doğal sonucu olarak da adaletin gecikmesi sebebiyle "Arabuluculuk" adlı bir müessese adli makam ve mercilerde hayata geçirilmiştir. Arabuluculuk olmanın kanunda şartları şunlardır.
    1. Türk vatandaşı olmak,
    2. Hukuk Fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış bulunmak,
    3. Kasten işlenmiş bir suçtan mahkûm olmamak,
    4. Mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip olmak,
    5. Arabuluculuk eğitimini tamamlamak,
    şartlarına haiz olmaları gerekmektedir.

    Birde ara bulucuların yaptıkları işlere bakalım. bu avukat/hukuk fakültesi mezunu arabulucular acaba ne gibi iş ve işlemlere arabuluculuk yapmışlar.
    SIRA HUKUKİ UYUŞMAZLIĞIN KONUSU SAYISI
    1 İŞÇİ-İŞVEREN UYUŞMAZLIKLARI 4148
    2 TELİF HAKLARINDAN KAYNAKLANAN TAZMİNAT VE ALACAK 260
    3 MADDİ-MANEVİ TAZMİNAT 172
    4 BORÇ-ALACAK İLİŞKİSİ 128
    5 SİGORTA HUKUKU 57
    6 NAFAKA 51
    7 MAL REJİMİ 49
    8 SÖZLEŞMEDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIKLAR 48
    9 KİRA ALACAĞI 47
    10 KAT KARŞILIĞI İNŞAAT SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIK 34
    11 MİRAS TAKSİMİ 31
    12 ZARAR TAZMİNİ 29
    13 HİSSE DEVRİ 21
    14 TÜKETİCİ HUKUKUNDAN KAYNAKALANAN UYUŞMAZLIK 18
    15 ORTAKLIĞIN FESHİ 13
    16 TAZMİNAT İHTİLAFININ GİDERİLMESİ 10
    17 TAHLİYE 9
    18 TAŞINMAZ DEVRİ 9
    19 TAŞINMAZ TAKSİMİ 8
    20 AİLE HUKUKU 7
    21 KAT MÜLKİYETİNDEN KAYNAKLANAN UYUŞMAZLIK 7
    22 TAPU İPTALİ VE TESCİL 7
    23 TİCARİ ORTAKLIKTAN AYRILMA 6
    24 ÖN ALIM HAKKININ KULLANILMASI 5
    25 SAĞLIK HUKUKU 4
    26 TAŞINIR İADESİ 4
    27 ECRİMİSİL - MENİ MÜDAHALE 3
    28 YABANCILIK UNSURU TAŞIYAN UYUŞMAZLIKLAR 3
    29 YERİNE GETİRME 3
    30 HAKSIZ EL ATMANIN ÖNLENMESİ - ESKİ HALİNE GETİRME 2
    31 KOMŞULUK HUKUKU 2
    32 TAŞINIR DEVRİ 2
    33 KATILMA ALACAĞI 2
    34 KAÇINMA SÖZLEŞMESİ 1
    35 SPOR HUKUKU 1
    önemli not bu yukarıdaki liste ve içeriği rakamlar 17/12/2016 tarihinde Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire başkanlığı internet sitesinden alınmıştır. https://www.adb.adalet.gov.tr/

    Arabulucuların fiyat listesine aşağıdaki linkte verilmiştir. bu arada bu liste asgari ücret tarifesidir. üstüne de çıkılabiliyor.
    https://www.adb.adalet.gov.tr/duyuru...i_ucret_ek.pdf

    Sonuç olarak iş mahkemeleri kanunu tasarısı taslağı yayınlandı.
    https://www.kgm.adalet.gov.tr/DUYURU...B0MK%20Tas.pdf Sizlerde Linkten inceleyebilirsiniz.

    Bu linkteki tasarıdan da anlaşılacağı üzere iş mahkemesinde öncelikle arabulucuya gitmek zorunlu hale getiriliyor. ücret için anlaşma sağlama şartı yok sağlanmasa dahi arabuluculuk ücreti mahkeme gideri sayılıyor ve arabulucuya mahkemece veriliyor. bir kısmıda hazine tarafından karşılanıyor. Detaylara girmeyeceğim. verdiğim kanun taslağında hepsi var .

    Ne düşündüğünüzü duyar gibiyim. Yeni bir sektör doğmuş. Hayırlı olsun. Hayırlı olsunda bu sektörde ve bu arabuluculuk faaliyetlerinde sayılan iş ve işlemlerde Mali Müşavirlik belgesini almış ve 5 yıl mesleki tecrübesi olan biz Mali Müşavirler kaç konuya vakıf değiliz.

    Sorarım size böyle bir pazar payı varken biz neden izliyoruz. Hukuk fakültesi okununca iş kanunlarına bizden daha mı vakıf olunuyor, bizden daha fazla mı iş hayatının içinde olunuyor. Ticarete ve ticaret hükümlerini bizden daha mı vakıftır bu hukuk fakültesi mezunları?

    Amacım bir farkındalık yaratmak, bu hala daha taslak ama bu taslak eğer geçerse benim meslektaşlarım BÜYÜK BİR HAKSIZLIĞA UĞRAYACAK inancındayım. Çünkü bizler uyuşmazlıklar sürecinde ofislerimizde arabuluculuk faaliyetini gayri resmi olarak zaten gerçekleştiriyoruz. İşveren ile işçini anlaştırmayan bu olaylara şahit olmayan bırakın meslek mensubu adayı stajyerleri ticaret lisesi stajyerleri bile bulamazsınız.

    Birliğimiz Türmob'un bu arabuluculuk ile ilgili olarak girişimlerde bulunduğunu şifaen Antalya Odası Başkanımız Tayfun Çavdar dan öğrendim. İsteğim bu haklı talebimizi bir an önce alabilmek ve olaki bilmeyen meslek mensubu arkadaşlarımız var ise bir farkındalık yaratmaktır.

    Bu taslak çıkmadan önce arabuluculuk kanununa değişikliğe gidilerek 5 yıllık mesleki tecrübe sahibi olmak şartı ile Mali Müşavirlik belgesine sahip olanlarında Arabulucu olabilmek için ön koşulun içerisinde kabul ettirmelerini talep ediyorum. En azından iş hayatında mesleğimizin her gün bire bir içinde olduğu iş ve işlemlerde(konusu para olan para ile değerlendirilebilen iş mahkemeleri ve Ticari hukuk davaları başta olmak üzere bütün davalarda ) Arabulucu olarak faaliyet gösterebilmek en doğal hakkımızdır diye düşünüyorum.

    Gereğini bilgilerinize saygılarımla arz ederim.
    SMMM Engin Bayram
    ------------------
    Uyarı: Kişi veya kurumları eleştiri taşıyan mesajların altında eğer imza yok ise, gerekli görüldüğü zaman mesajlara forum yetkililerince uyarısız müdehale yapılacaktır.

  2. #2
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    03.Ocak.2012
    Mesajlar
    651
    YMM ler alır bu işide en olmadı spk lisanslılar dilekçe yazar bu smmm ler ilk okul mezunu sadece bize verin derler böyle böyle gider bu işte.

  3. #3
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2014
    Mesajlar
    967
    Meslek örgütümüz ne yapıyor haklarımıza sahip çıkıyor dimi bu konuda başvuralarını , politikalarını yaptılar dimi içimiz rahat.Kosgeb arasında kaynadı konular birde herkes için vermemiz gereken BA ve BS formlarıda vardı dimi bir bunlar eksikti.

  4. #4
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2014
    Mesajlar
    967
    güncel tutalım linki ama kimse ilgilenmiyor tren kaçıyor evet biz kosgebin peşindeyiz iş yükümüzden nefes alamıyoruz.

  5. #5
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2014
    Mesajlar
    967
    kosgeb krizi geçtiğine göre kendi sorunlarımıza dönelim mi ne yapıyoruz bu konu hakkında

  6. #6
    Moderatör
    Üyelik tarihi
    31.Aralık.2009
    Nereden
    İstanbul
    Mesajlar
    8,348
    SMMM lerin mesleğe giriş ve okul durumlarını göz önüne alan Odalar veya TÜRMOB gibi kuruluşlarımız sanırım kompleks yaparak bu konuda öne çıkamıyorlar.

  7. #7
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2014
    Mesajlar
    967
    kosgeb girişlerini yapan smmm ve ymmler hiç kompleks yapmadan girdiler şakır şakır sisteme

  8. #8
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    08.Nisan.2009
    Mesajlar
    1,215
    Odalar ve Türmob bu konunun peşine düşmeli. Fakat maalesef mesleğin kalitesi ortada.

    Fatura işlemekten, habire beyanname vermekten, bildirim vermekten, bildirge vermekten başı kaldırıp hukuki bilgilerini geliştiremiyorlar ki. Suç dünya kadar angaryayı bu camiaya yükleyen de.

    Sorarım hangi meslek mensubu, iş kanununu sınav dönemleri hariç, açıp okumuştur? Ya da yeni çıkan Türk Ticaret Kanunu' nu? Peki genelgeleri kaç kişi takip ediyor, hakkını vererek? Danıştay, yargıtay kararlarını, içtihatları saymıyorum bile.

    Benzer durum YMM' lerin de başında. Artık yaşım gereği pek çok arkadaşım YMM olmaya başladı. Hiç birinin mevzuatı takip ettiğini görmedim, duymadım. KDV tebliğleri haricinde değişiklikleri takip edeni yok. 5 tanesini tanıyorum, 1 tanesi hariç, o da kitap yazma sevdasından ötürü, mevzuatı takip etmediklerini, gerek de duymadıklarını söylüyorlar. SMMM'lerden bahsetmiyorum bile. Hemen hepsi ağır beyanname yüklerinin altında ezilip gidiyorlar. 3 kuruş paraya defter tutmak zorundalar, araba taksitleri var, ev kredileri var. Her akşam enerjileri bitmiş bir biçimde evlerine dönüyorlar.

    Bu saatten sonra bu mesleğin ayrılması gerekir. Serbest muhasebecilik ayrı; defter tutan, beyanname veren, bildirge onaylayan, b formu düzenleyenler. Mali müşavirlik ayrı; firmanın denetimini yapan, mali tablolarını onaylayan, beyannamelerin doğruluğuna dair imza atan, rapor yazan. YMM' ler zaten pastanın büyüğünü yine alırlar, artık ne yaparlarsa.

    Bu ayrışma gerçekleşirse ancak bu talep gerçekleşebilir. Öte türlü bu iş verilse dahi ne yapabilecek kapasitesi var bu camianın ne de hakkıyla yerine getirebilecek zamanı.

  9. #9
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2014
    Mesajlar
    967
    ben dün odamızı aradım 45 dakika uğraştım bu konu hakkında beni kimseyle görüştüremediler , bugün 15.00 de aramamı söylediler tekrar arıcam bakalım.

  10. #10
    Müdavim Üye
    Üyelik tarihi
    01.Eylül.2013
    Mesajlar
    6,110
    Sayın Mustafa Gülşen'in açtığı önemli bir konuda kusura bakılmasın çoğu meslektaşımız mesaj yazmamış. Bunun nedeni ise, bu mesleğin bitmiş olmasıdır. Bu meslekte bırakın hakkımız olanları almayı, bizlere başka bir yük yüklemesinler diye dua eder hale geldik. En ufak bir misal kosgeb yüzünden herkes 1-2 haftadır herkes anasından emdiği süt burnundan geldi.

    Sonuçta birçok tren kaçıyor. Birçok hakkımız elimizden alınıyor.

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •